2017-06-30
工作天加上下雨天,並沒有影響我的熱情和期待。這間細小的日本餐廳,主打是北海道蟹和全日本直送海鮮,聽完侍應介紹當日食物後又望住牆上掛滿蟹蓋同客人食蟹的相片,就決定今日一於來試下蟹啦。我哋又叫咗喜知次魚2食,根室馬糞海膽手卷,吞拿魚肝卷...其實真係樣樣都好吸引!這時候店員提醒我哋,兩位啲食物都足夠啦。也好,吃住先!我們一邊飲住茶一邊等待食物的到來⋯⋯ ◦ 喜知次魚是日本高級的魚,這是一本釣的魚...魚皮造了皮霜降跟肉刺身一起食,囗感一流,望住碟刺身加上師父的刀工和擺設就知道條魚有多肥美!贊!另外魚的其他位置會鹽燒,店員話會後D先出。 海膽手卷,一咬下去滿口都是海膽,食出了海膽本身的味道,雖然好精小但囗感卻好滿足,師父這個卷法在日本高級餐廳常見的,是方便客人放入口中!贊贊! ◦ 跟住食蟹啦,不得不贊,師父把整隻蟹切開,蟹腳一分為二,配好日本手套同食蟹專用筷子,由蟹腳開始食起,哇!出奇地鮮甜!好鮮甜!蟹肉好飽滿,未試過真不知道,原來蟹是熟的凍食最好食!(講緊係活蟹每天從北海道空運到港,每只蟹都經過師父挑選!) ◦ 本人覺得,就算去日本食過 蟹道樂、蟹本家、一隻蟹幾種食法呀都係不及這𥚃好食,好
跟住食蟹啦,不得不贊,師父把整隻蟹切開,蟹腳一分為二,配好日本手套同食蟹專用筷子,由蟹腳開始食起,哇!出奇地鮮甜!好鮮甜!蟹肉好飽滿,未試過真不知道,原來蟹是熟的凍食最好食!(講緊係活蟹每天從北海道空運到港,每只蟹都經過師父挑選!) ◦ 本人覺得,就算去日本食過 蟹道樂、蟹本家、一隻蟹幾種食法呀都係不及這𥚃好食,好回味,超贊!... ◦
跟著是吞拿魚肝卷,味道超濃厚,令我剛剛食完蟹的味蕾起伏到一個頂點!香噴噴的燒喜知次骨也出來了,從這一碟燒魚骨看來,師父真的放了很多心機,甘香脆口,絕對沒有油膩的感覺。在這𥚃你會知道自己食的每一道菜:日本新鮮食材+師父的心+店員到位的招呼=物有所值! ◦ (仲有!呢度D茶都好好飲,仲不時更換熱茶!)全贊
大油蟹