北角嘅滕王閣位於和富中心地庫嘅 food court,葷素食比例可謂一半半,再加上 food court 仲有其他美食,素食者同非素食者和諧地一齊食飯冇難度。☮️✌️雖然係葷素共食,但滕王閣嘅素食絕冇揸流灘,款式又超多,真係要去好多次先試得哂啲嘢食。真漢子今次試咗:🍜 自選素食大碗米線包湯底,麵同飲品 $32,我加咗猴頭菇丸 $10,素蝦丸 $10,素雲吞 $10。揀咗咖哩湯烏冬,飲凍紫米漿。👾咖哩湯底好濃又夠杰,烏冬係非手打,但我其實仲鍾意,因為 cheap 烏冬較索湯。愛食素肉嘅朋友食呢個米線會超開心,因為一次可以試好多款呀。😋😋素蝦丸夠爽口彈牙,可惜唔索汁,反而猴頭菇丸係掛汁嘅皇者,大大粒又充滿層次感,可謂素食界嘅牛丸。😅雲吞都算大粒,而且好好味,同埋都係果句,好索汁。😆 餡料就唔係好食得出有咩,似乎有紅蘿蔔同素肉?另外問過店員,雲吞皮或水餃皮有冇蛋,佢話水餃肯定冇,雲吞皮黃黃哋應該係色素啫。🥟🌈呢個麵唔止好食,烏冬份量又夠多,無論雲吞同丸都係每款比三粒,真係超滿足同抵食。🫰食米線可以去「自助配料區」加配料,除咗芫荽,花生呢啲 standard 嘢之外,連泡椒,酸豆角都有,超正。😍🇸

🍜 自選素食大碗米線

🇸🇬 素星洲炒米 $69
素星洲炒米
呢個價錢包埋嘢飲,都算合理,茶記都係咁上下。拎嘢食時有驚喜,竟然係砂鍋上,熱辣辣好正呀。🔥🔥

星洲米都算幾有鑊氣,料有素叉燒,椰菜,三色椒,有啲類似係素扎肉絲。最令我大惑不解嘅係,有啲紅白相間嘅素肉,有啲似三文魚,但食落冇味嘅,有冇朋友可以解答吓佢嘗試扮緊啲乜?🤔 另外佢個份量真係好慷慨,係我通稱嘅「地盤佬份量」。👷

飲品方面,羅漢果茶係真材實料,因為真漢子熱底成日飲涼茶所以好肯定,除非唔係。紫米漿都係超高水準,飲得到好杰有啲似沙嘅紫米料,飲落喉嚨好舒服,絕非糖水咁簡單。🥰

第一次嚟呢個 food court,我相信佢係新開嘅,因為地方好乾淨好新,地方都算大,座位夠多所以坐得好舒服。不過比較奇怪係星期日都冇咩客,連工人姐姐都冇個,係咪真係太新定太隔涉(都離地鐵站有段距離)?大家去開北角記住幫襯吓,同埋宣傳吓比屋企嘅工人姐姐知。💁‍♀️
2023-05-14
素星洲炒米