2023-08-16 3334 瀏覽
女友小熊又要落北角出差,問我今晚 dinner 有咩意見,上次就入咗大坑食越南菜,今次想食炸雞,係模糊記憶中,英皇道好似有間青綠色門面嘅炸雞店,於是約小熊落去開餐.第一次去幫襯,於是先上 open 睇睇份 Menu 有咩好嘢食,嘩! 點知負評比好評多! 即時想轉呔轉場,第二選擇係 Five Guys! 但係上網睇睇 Five Guys 份 Menu 都無炸雞,於是抱住先苦後甜心態,先食德克士,第二日去 Five Guys 嘅心態去食德克士.又話等好耐,又話D雞腥,雞唔熱,普通話國語,服務差,負評一大堆! "咪聽人講,自己去親身求証!" 係自己其中一個做人道理,於是就去試試睇佢有幾差! 睇吓佢差唔差得過土瓜灣王阿瑪!點咗最出名嘅卡滋脆皮手槍腿餐,飲綠翡翠青檸,朱古力新地,藤椒風味雞腿塊.小熊點咗芝士鐵板嫩煎雞腿堡套餐.優點:1, 先講講環境,店舖唔算闊落,冷氣明顯不足,其中一部冷氣無開,我就專登走去叫佢開冷氣,睇吓佢會唔會黑臉服務差,又無喎! 肯開無西臉喎! 而且由開冷氣至落單,唔係普通話喎! 我講白話喎!2, 卡滋脆皮手槍腿即係炸雞脾,首先份量足! 唔似得 KFC 不停偷工減料! 味道

小熊點咗芝士鐵板嫩煎雞腿堡套餐.

優點:

2, 卡滋脆皮手槍腿即係炸雞脾,首先份量足! 唔似得 KFC 不停偷工減料! 味道無 KFC 咁鹹到嘔,皮脆肉嫩 Juicy 又熱無腥味! 我撕開一半比小熊食,熱到辣手㗎!

3, 薯條比老麥粗!

4, 藤椒雞同樣皮脆肉嫩,只不過比我想像中辣,食咗兩三啖就轉俾小熊食,小熊仲笑我話一D都唔辣,佢自己把口辣,食咩都唔辣㗎啦! 超!

5, 芝士鐵板雞包亦滿意,都係肉嫩又熱.

6, 等咗都無十分鐘就有得食,當時客人有十個八個,速度正常囉.....

7, 價錢唔算貴.

缺點:

1, 一入門,就聽到餐廳唔知播D咩歌,炒耳! 一係播D輕快D嘅歌,一係細聲D囉唔該!

2, 相比起雞脾,其實我更中意雞全翼,但 Menu 無雞全翼提供,連雞中翼都只有辣味! 我唔食辣選擇變少.

3, 朱古力新地奶味較重,我唔受得奶味.

4, 雞就夠哂熱,薯條就唔夠熱喇!

另外一個奇景,親眼見到後面果圍枱,有個女人食碗仔翅物体,而對面枱客食杯麵添! 咁你話,係餐廳質素差定客人差?

今次幫襯好好運,遇唔到D大問題,今次用餐經歷滿意,服務絕對好過土瓜灣王阿瑪萬倍! 希望下次同樣滿意!
  • 藤椒風味雞腿塊
  • 芝士鐵板煎嫩雞腿堡