2021-07-12 1945 瀏覽
由細到大都好鍾意食車仔麵,以前好鍾意食個檔車仔麵鋪已經結業,依家想搵間真係好食啲嘅都難,真係買少見少,每當我出去食飯,首選總是想食車仔麵,最近比我搵到依間啱我口味嘅鋪頭,雖然門面裝修比較新派,但的確真材實料,好睇又好食我已經黎食過兩次,每次都要排一陣隊,店員都會派定點餐紙比啲客寫定食咩,好彩入座都快,等十分鐘就有位,門口量好體溫寫埋紙仔就入得一坐低就遞上點餐紙,唔洗五分鐘就送上期待已久嘅車仔麵啦! 平時我多數叫河粉,今次就叫左油麵,揀左豬大腸、豬紅、蘿蔔、濃汁香菇貢丸、咖哩魷魚同豬頸肉、配左麻辣汁,油麵麵質煮得剛剛好,爽口彈牙,不得不讚大腸滷得非常入味,軟熟得黎又肥瘦適中蘿蔔炆得好腍清甜無渣香菇貢丸一咬落去好多汁,有啲似正宗台灣貢丸,夠哂香!豬紅似足細個食嗰隻韮菜豬紅口感同味道,豬頸肉同咖哩魷魚就不過不失啦,朋友夾左件蠔油冬菇比我試,估唔到超正,炆得勁入味同腍而爽滑而麻辣汁提升左成碗濃湯味道,濃郁又帶點麻香,都有啲料到,辣得過癮,愈食愈開胃另外仲叫左個淨炸魚皮 (大),賣相普通,但食落好驚喜,香脆惹味,味道唔會過鹹,好適中,完全無油溢味,就咁食或點湯食真心正!食左一半,店員見到我地碗麵

一坐低就遞上點餐紙,唔洗五分鐘就送上期待已久嘅車仔麵啦!
蘿蔔炆得好腍清甜無渣

食左一半,店員見到我地碗麵無乜湯,仲問我地需唔需要加湯,好體貼👍🏻

整體食物同服務都好好,大部分炆熟既食物都係好入味,私心推介:大腸必點!
比得依個價錢食真係值回票價,真係會食上癮
10 分鐘 (堂食)