2023-08-20
同朋友👱🏻♀️一齊喺中環,佢👱🏻♀️話聽過有間專門食蠔🦪嘅餐廳,又係日本🇯🇵餐廳,佢👱🏻♀️都未食過,想同我一齊去試吓,有朋友👱🏻♀️介紹好嘢,咁我梗係開心跟住去啦🤣餐牌咁樣介紹「喜多嬉牡蠣來自於具有世界自然遺產之稱的岡山縣笠岡諸島之北木島。由曾祖至今四代,培育出絕世美味的的牡蠣」🤩,雖然我去過岡山県旅行,不過未聽過北木島,真高興可以食吓喺瀨戶內海呢個𡷊出嘅生蠔🦪 🤩$598 生蠔放題(1.5小時)- 時令海鮮湯 Seafood Soup- 味醂魚乾 Mirin Grilled Filefish - 喜多嬉懷石八品 Kitaki Appetizer- 任食喜多嬉生蠔、焗蠔、焗帆立貝(可選原味/蒜味)Kitaki Raw Oyster / Baked Oyster / Baked Scallop (Original / Garlic)- 松葉蟹五島手延烏冬 Snow Crab Claws Udon- 串燒任食 Skewers All You Eat- 甜品 Dessert- 汽水&梳打特飲任飲 Soft Drink All You Drink時令海鮮湯Seafood Soup海鮮湯用過茶
$598 生蠔放題(1.5小時)
- 時令海鮮湯 Seafood Soup
- 味醂魚乾 Mirin Grilled Filefish
- 喜多嬉懷石八品 Kitaki Appetizer
- 串燒任食 Skewers All You Eat
- 甜品 Dessert
時令海鮮湯Seafood Soup
海鮮湯用過茶壺裝住,倒入極細嘅茶杯度飲湯,幾有趣🤩;海鮮湯味道非常鮮甜,有少少驚喜🤩;打開茶壺蓋,見到裏邊有蜆 同埋 蝦仁🤩
味醂魚乾 Mirin Grilled Filefish
口感煙靭,少少甜,幾好味😋
喜多嬉懷石八品 Kitaki Appetizer
用個大圓盤裝住,裏邊有8種 Appetizers, 係「伊勢海老羊羹、鰹魚のタタキ、季節沙律、月見手工燒鳥軟骨棒、五目茶漬飯、紅燒白鰻、海膽蟹肉、明太子拌秋葵」,呢個 Kitaki Appetizer 真係勁豐富🤩,食晒隨時會飽咗一半或以上🤣
任食喜多嬉生蠔 Kitaki Raw Oyster
生蠔🦪幾鮮味,上邊仲有香蔥,我哋再加大量檸檬汁🍋,食得幾開胃🤩
焗蠔 同埋 焗帆立貝 都幾香口🤩
松葉蟹五島手延烏冬Snow Crab Claws Udon
烏冬爽滑,湯底清甜🤩
串燒任食Skewers All You Eat
食咗「羊肉、豬頸肉、雞腿肉、雞翼、雞腎、雞心、七里香、茄子、日本番薯仔」,全部都燒得幾好味,其中最特別嘅應該就係「七里香」,非常香口,少少脆,朋友同我都以為係燒雞皮,食完之後請教店員妹妹,佢話俾我哋聽係「七里香」,即係「雞pat pat」🤣,又學到嘢🤩
甜品 Dessert
喺 Sorbet 同埋 日本🇯🇵蕨餅,兩樣都唔係好甜,兩樣都幾清新🤩
柑桔梳打、白桃梳打
凍冰冰,唔係好甜,大熱天時飲,夠晒 refreshing 🤩