2021-01-10
荃灣搵食碌碌下發現咗古今二,見食評係食創意卷物,有興趣所以就gogogo🤩 上到去發現係開喺一間連鎖壽司店對面😂 面對面碰,我鍾意🤣🥢 古今卷物盛首先當然要講咗卷物先~ 卷物盛有4款共16件,固定咗3款:加州卷、鰻魚牛油果卷、費城卷。另外一款就以下3款揀1樣:煙花、火山、金龍卷。1️⃣ 加州卷係蟹柳+牛油果😍 加上蟹子、沙律醬,簡單得嚟又滋味。2️⃣ 鰻魚牛油果卷鰻魚加上牛油果十分creamy!另外食起覺得嗰鰻魚醬汁無其他壽司店嘅咁鹹👍🏻 成個配搭得好👍🏻3️⃣ 費城卷即係三文魚、芝士、牛油果嘅配搭!呢一款個芝士味好出🥰4️⃣ 煙花辣味三文魚同吞拿魚嘅配搭!吞拿魚係打成蓉放喺卷物上面~ 上面仲有啲薯片!特別得嚟味道都好唔錯!🥢 龍卷風沙律🌪份量好充足!大量嘅菜、蟹柳同埋中華沙律~ 個沙律汁係有好輕微嘅、少少辣辣哋,好惹味開胃,黄色一粒粒嘅脆片,以為係粟米片,但原來係薯片碎,增加咗沙律嘅口感,全部野配搭出嚟都幾夾架~🥢 網燒牛舌有咬口!鍾意佢跟上嘅汁,有啲麻油味,點埋食入口好香🤩🥢 黑豚荔枝卷串燒平時多數係車厘茄,呢個配荔枝好味喎!清清甜甜,配合埋黑豚嘅肉汁同油份😍 荔枝亦都令串燒食入口無咁油膩👍🏻🥢
🥢 古今卷物盛
1️⃣ 加州卷
係蟹柳+牛油果😍 加上蟹子、沙律醬,簡單得嚟又滋味。
2️⃣ 鰻魚牛油果卷
3️⃣ 費城卷
即係三文魚、芝士、牛油果嘅配搭!呢一款個芝士味好出🥰
4️⃣ 煙花
🥢 龍卷風沙律🌪
🥢 網燒牛舌
有咬口!鍾意佢跟上嘅汁,有啲麻油味,點埋食入口好香🤩
🥢 黑豚荔枝卷串燒
🥢 昭和豆腐煎
好滑,好有豆香味,而個汁係甜甜哋嘅,有啲似喺日本食過嘅味噌田樂燒嘅味道~
古今二仲有好多唔同卷物,下次再食其他🥰