餐廳: 素之樂創意蔬食料理
資訊:

2018-08-13 2383 瀏覽
親戚生日,佢揀咗呢間素食館請我地食生日飯,呢間餐館每晚有1指定套餐,每枱都係食果set 。個餐有十幾款野食,有二款掛住食,忘記咗映相😜1.)三小碟有素叉燒,南瓜乳酸蓉,滷豆腐2.)素三文魚壽司三文魚用蒟蒻整,口感同三文魚刺身相似,配以日式豉油同青芥末食用,幾可亂真3.)炸鮮淮山餅伴牛油果蕃茄他他淮山餅外面脆脆,內裏軟糯,有麻薯囗感,牛油果蕃茄他他清新4.)咕嚕肉咕嚕肉係以猴頭菇造成,炸得脆口配以酸甜嘅黑醋味,開胃醒神5.)竹笙金菇卷配冬菇竹笙爽口,冬菇菇味濃6.)木瓜菇湯7.)焗白靈菇西式焗烤配白醬,菇口感爽滑,三色椒惹味8.)芥蘭百合炒肉片蝦仁芥蘭嫩而爽脆,肉片蝦仁以麵筋所做,肉片質感神似9.)粟米栗子燉飯混入粟米栗子及紅米的有味飯,健康美味10.)糖水+蘋果批紅豆沙已隔渣,起沙,蘋果批香酥,蘋果甜而不膩
1.)三小碟
有素叉燒,南瓜乳酸蓉,滷豆腐
2.)素三文魚壽司
3.)炸鮮淮山餅伴牛油果蕃茄他他
淮山餅外面脆脆,內裏軟糯,有麻薯囗感,牛油果蕃茄他他清新
4.)咕嚕肉
咕嚕肉係以猴頭菇造成,炸得脆口配以酸甜嘅黑醋味,開胃醒神
5.)竹笙金菇卷配冬菇
竹笙爽口,冬菇菇味濃
6.)木瓜菇湯
7.)焗白靈菇
西式焗烤配白醬,菇口感爽滑,三色椒惹味
8.)芥蘭百合炒肉片蝦仁
芥蘭嫩而爽脆,肉片蝦仁以麵筋所做,肉片質感神似
9.)粟米栗子燉飯
混入粟米栗子及紅米的有味飯,健康美味
10.)糖水+蘋果批
紅豆沙已隔渣,起沙,蘋果批香酥,蘋果甜而不膩