2016-07-21 799 瀏覽
一講法國菜,首先一定係諗起fine dining同好貴。雖然有啲crepe house價錢相宜,但講法國菜三個字嘅時候,又未必會諗起佢地。黎到觀塘一間價錢比較上無咁貴,睇落又似模似樣嘅法國餐廳。環境有情調,帶男女朋友黎食就啱晒。未開始點餐就已經黎左個麵包籃。成日都覺得麵包籃係好重要,好多時佢係最好食...... (笑)叫左兩個set dinner,首先係前菜,要左個鵝肝焦糖燉蛋 foie gras crème brûlée。呢個前菜相當出色。滑溜的鵝肝燉蛋經過燒炙後,灑上一粒粒富鹹香嘅櫻花籽,帶出鵝肝獨特鮮味!食法有幾種,可以將鵝肝塗抹喺麵包上,或者同raspberry sauce一齊食。單獨品嚐都得。第二個前菜係法式田螺配薯茸 large bourgogne snail🐌 | 黑松露同薯茸味道好夾,而且入口順滑綿密。配上帶有些微韌性嘅田螺,令口感層次更為豐富。主菜方面,叫左份m6級和牛肉眼扒。牛肉香味濃郁,遺憾嘅係有些微over-cooked,做唔到入口即融嘅口感。另一主菜係波士頓龍蝦扁意粉配龍蝦汁。龍蝦鮮味十足,肉質彈牙,意粉亦無過稔嘅問題,保持爽口。但係始終都覺得呢間餐廳嘅前菜比

但係始終都覺得呢間餐廳嘅前菜比主菜出色,希望下一次食會更加有驚喜!