2016-11-27 3011 瀏覽
在屯門這裡住左幾年,好少在附近搵野食,但成日又聽的朋友話在藍地有的特色餐廳,於是今晚就去左藍地大街搵野食。大街上人唔多,遠遠見到好大個廣告牌寫著德國啤。行到裡面有個好大的露天餐廳,這的天在外面食好舒服但可惜今晚已經full booking,如果想坐外面一定要提前預訂。我們坐左入去,裡面的坐都好闊。Waiter介紹的海鮮十分新鮮,仲有走地雞一定要試。於是叫左個二人餐。首先在個石鍋裡加左點米,是等食完海鮮后米吸收了海鮮的精華變成粥食的。這間的服務真是好好,你唔想自己整佢的會幫妳弄,如果想親手做每種海鮮要蒸的時間都會好清楚的貼在枱的旁邊。先落鍋蒸的是釀三寶(茄子釀豚肉、節瓜釀蝦膠、冬菇釀蝦膠)所有食物都保留了原汁原味。茄子甜味加上豚肉的香好味。節瓜較清淡更加突出蝦的鮮甜味。臘味糯米飯糯米飯是我鍾意食的口感,較軟熟加左花生好香口。扇貝幾大只,原汁原味所以特別鮮甜多汁。海中蝦好大只,上枱時仲會郁,蝦肉爽口唔使用任何調味料都十分鮮味。紅蟹雖然唔大只但好肥,裡面有好多蟹膏。蟹膏香濃蟹肉鮮甜,仲有的海水的咸味,好食。貝殼類都有好多種,除左普通的花甲、北極貝,仲有貝貝蜆、蕃薯蜆、貴妃蚌等。其中最喜歡食貝
在屯門這裡住左幾年,好少在附近搵野食,

但成日又聽的朋友話在藍地有的特色餐廳,

於是今晚就去左藍地大街搵野食。大街上人唔多,

遠遠見到好大個廣告牌寫著德國啤。

如果想坐外面一定要提前預訂。我們坐左入去,裡面的坐都好闊。
Waiter介紹的海鮮十分新鮮,仲有走地雞一定要試。

於是叫左個二人餐。

這間的服務真是好好,你唔想自己整佢的會幫妳弄,

如果想親手做每種海鮮要蒸的時間都會好清楚的貼在枱的旁邊。

先落鍋蒸的是釀三寶(茄子釀豚肉、節瓜釀蝦膠、冬菇釀蝦膠)

所有食物都保留了原汁原味。
茄子甜味加上豚肉的香好味。節瓜較清淡更加突出蝦的鮮甜味。

臘味糯米飯
糯米飯是我鍾意食的口感,較軟熟加左花生好香口。

扇貝
幾大只,原汁原味所以特別鮮甜多汁。

海中蝦
好大只,上枱時仲會郁,蝦肉爽口唔使用任何調味料都十分鮮味。

紅蟹

其中最喜歡食貝貝蜆,蜆肉嫰滑爽口。貴妃蚌雖然大只但較清淡。

走地雞
雞肉十分嫰滑多汁,雖然好似有好多油但咬落一點都唔油膩。

終於到蒸氣鍋的精華啦。粥吸收了所有食材的精華,加上生菜𢇁。味道鮮甜到冇法形容。
食完的粥其實都好飽了。好滿足的一餐。

順便提一提,這里的飲品都幾特別,
有三款雜果、檸檬、綠茶,或者可以叫生啤都是唔錯的選擇。
2016-11-17