2022-06-01
今日同舊同事lunch, 2個女仔點咗一個二人份量既韓燒套餐,前菜係任食,有沙律同韓式小食,汽水都係任飲。貪吃嘅我地另外點多一個丼,咁樣一定夠飽。火炙1++韓牛丼我地怕丼飯快凍,所以先share 食個韓牛丼,都有成接近10件韓牛,份量好多,韓牛薄薄一片,經火炙過好香,大概七成熟,相當軟滑,牛味亦濃。牛肉撈埋啲蛋汁,夾埋啲飯一齊食,食落好好味,好高分。1++韓牛韓燒定量午市餐(二人份量)之後我哋試試任食嘅前菜之後就開始韓燒。前菜都有好幾款,有大豆芽菜,中華沙律,蟹柳,蓮藕片,菠菜,韓式泡菜仲有豬脷等等質素都OK,不過不失。1++韓牛牛肋骨肉到今日午餐既主角,先試1++韓牛牛肋骨肉,牛肋骨肉無骨,都幾厚身,食落都幾有牛肉味,光波爐燒烤,冇乜油煙,又唔會黐底燒燶,不錯。韓醬1++韓牛肩胛同樣係韓牛,冇牛肋骨肉咁厚,光波爐轉1圈半之後,啱啱好,d牛肉塊牛味出哂黎,剛熟,好爽口嫩滑,牛味同樣濃。西班牙黑豚五花腩灑少少鹽上去燒,五花腩有d脂肪,本來都想咬走,不過燒完之後啲油脂已經迫晒出嚟,油香味十足,最後都成塊食哂,用生菜包住嚟食,更加爽口。留番低在燒盤既油用來燒茄子、翠玉瓜同菇,更加美味。韓式雞
火炙1++韓牛丼
1++韓牛韓燒定量午市餐(二人份量)
韓醬1++韓牛肩胛
西班牙黑豚五花腩
韓式雞腿肉
雞腿肉不過不失,冇咩特別,食落唔會好嚡,建議落多少少鹽落去燒,然後再沾醬汁。
虎蝦拼半殼青口
青口殻巳放上牛油,一燒變牛油青口,青口size 正常,食落ok幾香牛油味。反而虎蝦有驚喜,都好新鮮,好大隻,燒時加d鹽燒,變鹽燒大蝦,好好味。
整體上2個女仔食都飽,食材都係有質素的,因為d食材係新鮮,全部唔會好似一般韓燒咁醃好咗,記得自己落鹽,帶出食物既鮮味。