2017-08-27 115 瀏覽
九重鮮都算有點名氣,今次終於一試佢既蒸海鮮,覺得聞名不如見面餐廳已預先set好唔同既海鮮餐,稱之為海鮮塔,見佢既首嘗推介為首爾塔,就一於叫佢!先睇餐單👇上菜前一齊睇睇枱面格局👇店員介紹果三隻醬油用黎點海鮮,由左手數起,分別為麻油海鹽、辣醬同埋豉油配䄂子,但其實餐牌建議,如想品嘗海鮮鮮味,係可以唔點醬油既。之後就同其他韓式餐廳一樣上前菜👇每個餐都會有一個粥湯底(即有粥既湯底),係放在塔的最底層,我地加錢揀左人蔘雞湯(半隻)👇之後店員將一共五層既海鮮塔搭好係眼前👇等幾分鐘後,店完過黎逐層幫我地攞開,由頂層開始,食完一層就開第二層咁樣由上至下食落去,由頂而下順序係咁樣👇咁多味海鮮入面,我最欣賞花尾龍躉、鮑魚同埋元貝,整體而言,甲殼類海鮮大小都算合理,而龍躉都好鮮味。另外,食海鮮既同時,間中有南瓜、蕃薯、玉米等蔬菜平衡下味道,都值得一讚而更值一讚既係,佢既爆濃芝士丸同埋墨汁豚肉丸都做得好好最後,壓軸出場既就係人蔘雞湯!👆店員會首先幫手將釀入係雞身內裡既糯米夾出黎放係碟上。然後將雞肉撕開,再略略攪勻啲粥湯。味道方面,佢既糯米比起中式既無咁粘口,較為鬆散,而雞肉雞味十分濃配埋粥湯一齊送,論口感及味

上菜前一齊睇睇枱面格局👇

之後店員將一共五層既海鮮塔搭好係眼前👇
咁多味海鮮入面,我最欣賞花尾龍躉、鮑魚同埋元貝
,整體而言,甲殼類海鮮大小都算合理,而龍躉都好鮮味
而更值一讚既係,佢既爆濃芝士丸同埋墨汁豚肉丸都做得好好
配埋粥湯一齊送,論口感及味道層次都極佳

成餐埋單四百幾蚊,平就唔算好平,不過服務好同食物廣泛性都大,食得好飽,值得一試既