2024-06-08
自己好鍾意西班牙個種熱情如火嘅感覺💃🏻而點解自己一直成日回訪Pirata Group嘅餐廳,就係因為佢哋啲餐廳真係好還原到個種菜系嘅vibe,今次到訪佢哋旗下嘅西班牙菜,一行入去已經feel到個種好開心嘅歡樂氣氛,係到食都特別過癮👅原來除咗平時嘅tasting menu,佢哋呢排仲有啲特別menu,到訪當日係星期三就有One Kilo Prawn Night ($498/pax) menu~前菜就有3款classic tapas,Padron peppers就係西班牙辣椒,簡單以海鹽調味~Pan con tomate with jamon就有鹹香味好重嘅西班牙Iberico ham配上蕃茄蓉脆多士,蕃茄蓉襯托下令火腿嘅鹹香更容易入口🍞Ham croquetas 其實就係將伊比利亞火腿切碎混入去炸餡餅,食落去外面酥脆香口,入面好creamy,面頭加埋Bechamel勁邪惡😈今餐嘅重頭戲絕對係1kg嘅蝦,一上枱個時成功做咗回頭率最高個枱,呢到啲蝦食落去隻隻都新鮮飽滿,而且勁香蒜味,蝦頭仲有啲膏🦐不過一人一公斤其實真係冇可能食得晒,最後都打包走🫶🏻主菜揀咗枱枱都嗌嘅Juicy lobster
主菜揀咗枱枱都嗌嘅Juicy lobster rice!一上菜就見到勁大隻龍蝦放係飯面,龍蝦肉食落去都好爽口彈牙❤️🔥 下面嘅飯索晒龍蝦的精華,加埋魷魚點綴,食落去啖啖都係海鮮嘅鮮味,飯底撈埋龍蝦肉同蝦頭膏再將個陣鮮味提升到另一個境界~
甜品有西班牙菜必嗌嘅Churros with chocolate sauce,churros炸到外層酥脆,加埋朱古力醬超邪惡😈
總括嚟講,呢一間西班牙菜個vibe真係好正,老實講有咁多嘢食嘅話自己覺得都對得住個價錢🤑 另外remark咗生日係會有甜品畫碟,唱生日歌 (+/- polaroid&生日卡),所以完全明點解當晚咁多人book呢間餐廳慶祝生日🤣如果想同朋友/另一半慶祝重要日子都不妨到訪一試~