2020-01-19 104 瀏覽
我相信大家都一家聽過「阿元來了」呢間台式餐廳🍴!但你有冇聽過「大伯紅豆餅」?如果你去開觀塘分店,就要見到出面有得外賣紅豆餅,今日就嚟介紹下其中兩款掃街美食啦!第一款係台式車輪餅,舖頭有成十多種口味,我就揀左最經典既紅豆味,簡單D講就似係台式豆沙包😂!如果你係12點果陣去,好多時都係即叫即製!相比起日式豆沙包,車輪餅個表比較薄同脆。個餅加左少少綠茶粉,一諗起係紅豆加綠茶既經合真係心郁郁!而中間個餡料係用左牛油煮成既紅豆餡,相比起日式,無咁甜同無咁乾身!心感外脆內軟,真心唔錯,賣$12一個都合理!第二款係係台灣夜市受歡迎既雞蛋糕。出面就係軟熟,而入面個餡係普通既吉士餡。坦白講,我覺得唔太吸引😂😂,味道一般。我覺得兩款野食,都係車輪餅比較吸引。平時係觀塘返工既朋友不妨去試試啦!不過留意返,出面既紅豆餅店只開星期一至六 12至6,6點左右就閂門,想食即叫即製既朋友就預早少少時間嚟啦!

外賣自取