2018-12-07
今晚同媽媽去左尖沙咀食日本野,N2出口一出就見到味道樂居酒屋,被佢地聖誕menu嘅鰻魚飯吸引到,決定入去食!入面嘅環境格局都非常日式,同係日本食無咩分別,不過我們坐係走廊嘅二人枱就有點窄,我就無咩問題,但媽媽食嘢嘅時候不停撞到手menu上餐點種類都好多,款款都好吸引~原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $128本身就係比呢個原條鰻魚飯吸引入嚟,價錢唔算貴,上枱嗰下發現真係好大條,夠晒吸睛!不過鰻魚燒得有啲乾,無嫩滑嘅口感,而且醬汁過多,亦都太鹹!媽媽見我食得咁慢都知咩事,平時我食好食嘅鰻魚入口即溶會好快,但今次真係有啲失望>< 不過好彩其他食物挽回唔少分數!蟹膏醬燒北海道帶子 $138呢個非常推薦!四隻厚肉帶子,外面燒得微焦,內裏保持鮮嫩口感!加上咸香濃郁蟹膏醬,份量一啲都唔吝嗇!底下仲有菇菌,防止帶子比熱石鍋燒得太熟,蟹膏醬撈什菇又係一番享受❤️岩鹽燒藍鰭吞拿魚鮫 $228吞拿魚鮫這個部位比較多肉,而且肉質鮮嫩,又唔會燒得太咸!外脆內滑!火炙北海道帆立貝蟹膏卷 $88入面包住蟹柳、青瓜絲,上面就有帆立貝同蟹膏,蟹膏入面仲有蟹肉碎呢,味覺口感都好好!牛肉壽喜燒 $98滿滿的蔬菜同牛肉
menu上餐點種類都好多,款款都好吸引~
原條成田醬炭火燒鰻魚飯 $128
蟹膏醬燒北海道帶子 $138
岩鹽燒藍鰭吞拿魚鮫 $228
火炙北海道帆立貝蟹膏卷 $88
牛肉壽喜燒 $98
滿滿的蔬菜同牛肉,仲有一隻日本蛋!入面配嘅麵類係芋絲麵,好似食緊蒟蒻,感覺更健康!不過牛肉片比較瘦,相對牛肉味會濃啲,但煮得太熟會變到好鞋,所以大家要睇住,差唔多就要夾起!
日式炒野菜 $48
炒菜都擺得好靚,口感爽脆,調味剛好,不過個人鍾意食淋啲嘅菜,所以就給媽媽吃嚕~~
今晚吃得好滿足喔,價錢又合理,撐著大大的肚子回家了!