2017-10-02
京屋係香港開咗都有一段日子,但係係我嘅記憶中佢淨係集中食甜品嘅店舖。其實想試左好耐,但係一直都未有機會,今日終於有機會去試吓,但係發現原來除咗甜品之外,仲有其他嘢食味道都唔錯。特別想睇下佢呢一個熱湯烏冬,佢所用嘅烏冬雖然唔係我最鍾意食嘅厚身彈牙口感,係比較薄同軟,但係都不錯。因為我嘅焦點我落係佢個湯底到,係佢嘅秘製湯底,飲落去唔會太咸有日本嘅風味,仲甜甜地,而且熱辣辣,好正。抹茶鮮奶其實好多人都會好鍾意飲,但係我更加鍾意上面有個雪糕球喺度。就好似紅豆冰唔及雪糕紅豆冰咁好飲咁解。呢一杯綠茶芭菲係香港限定嘅產品,所以嚟到大家一定要叫佢。拒下邊有好多唔同嘅啫喱,紅豆蓉,脆脆同士多啤梨果醬等等組成。上面就有好軟滑抹茶雪糕,雪糕嘅味道唔會話太濃,有淡淡牛奶香。就算本身唔鍾意食抹茶嘅都可以試一試。除咗抹茶之外其實呢一度嘅另外一個產品大家都可以試一試,就係培茶。雖然我講唔出培茶係點樣做成,但係佢比抹茶嘅茶香更加香,適合啲唔係鍾意太甜嘅人士。