2021-07-06
今晚約了喜歡食中餐嘅朋友食飯,佢又想座得耐又想食中餐,朋友就提議去這裡食私房菜,喜歡這裡私隱度高,同食物質素好!而因為朋友之前來過,所以由他發板,因為之前已落單點了杏汁白肺燉花膠湯,店員先從湯盅將豬肺及湯料取出,再為我們分湯,個湯打開已經陣陣杏香撲鼻,白白嘅湯入口香滑,充滿濃郁嘅杏汁味道,還有大大塊嘅花膠,十分軟滑!真係一個十分好味嘅前奏!豬肺亦洗得十分乾淨,肉質軟熟!真係夠晒滋補潤肺養顏!接住就係特色冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬,大大隻鮑魚,肉質爽口彈牙,加埋個燒汁日本芥辣醬,味道更鮮味!一人一隻,飲完個靚湯再加埋呢個前菜就係今晚嘅主菜了!青芥冰燒雞,師傅先將雞肉撕成一絲絲,再加入青瓜絲、芝麻海蜇混埋一齊,本身已經好惹美,在下面還有香脆炸芋頭絲,攪勻入口啖啖都有炸芋頭絲,口感脆卜卜,好有口感!而雞絲肉十分入味嫩滑軟淋,加埋本身個青芥汁,入口帶點刺激醒胃,勁好味!焗響螺,平時做法都係直接將蒜蓉之類放在螺殼一齊焗,但這次師傅就以磨菇丶洋蔥丶響螺切粒狀方式,把所有材料放在杯內齊焗,出來螺肉爽彈之餘,口味更佳,當然份量更多,整體感覺師傅用心製作改良,讓食客可以享受到更佳嘅美食!最後還有這個十分出色嘅
而因為朋友之前來過,
最後還有這個十分出色嘅汁燒桂魚,本身唔多骨,師傅將魚分邊開半,再炸之後淋上燒汁加埋炒得好香嘅洋蔥係上面!店員幫忙將魚分件,入口肉質嫩滑軟熟,配埋個汁十分好味!
最後食物埋個蕃薯糖水作為今晚嘅結尾,真係十分滿足!朋友嘅推介個然有質素!