2024-02-10 242 瀏覽
放工相約幾個朋友飯聚,其中一個朋友係素食者,決定揾間新派素食餐廳試吓。一入餐廳環境唔錯,日式西餐廳裝修。坐低後職員馬上遞上餐牌,雖然選擇唔算多,但大家好快就揀到想食嘅嘢。主菜選擇了不可能肉醬意大利粉、日式咖喱吉列豬扒、韓式炸醬烏冬甜辣醬炸猴頭菇定食、牛油果莎莎夾餅全日早餐,再揀咗幾個小食一齊食,包括黃金炸雞雞塊、鹽酥粟米條同黑松露蛋黃醬番薯條。主菜我最鍾意不可能肉醬意大利粉,覺得仲好味過平時食開嘅肉醬意大利粉,夠晒番茄味,肉醬口感亦好好,完全食唔出係植物肉,而且份量十足,一個人未必食得晒,另外,咖喱吉列豬扒亦好好味,炸得好香脆,唔講未必估到係植物肉,但韓式炸醬烏冬同埋甜酸醬炸猴頭菇就鹹咗少少。小食方面,鹽酥粟米條夠晒出色,每人分得一條真係唔夠喉,至於黃金雞塊同番薯條水準亦唔差,夠晒香脆。

韓式炸醬烏冬甜辣醬炸猴頭菇定食
日式咖喱吉列豬扒定食