2022-09-06 86 瀏覽
又多一個朋友要離開了,同佢慶祝下,祝佢一路順風,之後同佢搵間好些既食店一邊傾計一邊食,搵到這間店都不錯,所有店員都好有禮貎,環境又高尚。我朋友都覺得不錯,可以靜靜地傾下計。見了餐牌有set同單點,費事想太多,到最後叫了伊勢海老set。【餐前酒】柚子味燒酌,燒酌酒精都算高,但入口果香算清甜,食前飲啖可Relax下。【先付】芝麻豆腐:用上大量香濃黑芝麻溶入嫩滑豆腐之中製成,每口都散發芝麻和豆香。高糖蕃茄:這個特別鮮甜多汁,比一般番茄顏色較深,味道濃郁。酸梅:初初第一啖是沒有咩味道,但之後開始慢慢散發微微酸酸甜甜的味道,食完非常生津、除熱作用。【日產北寄貝】北寄貝非常新鮮,咬下去爽口彈牙又鮮甜,值得推介!【伊勢海老】龍蝦肉好有彈性,廚師煎得剛剛好,每件蝦肉用上龍蝦膏煮成既醬汁配埋一起食,令每件蝦肉都非常濃郁。【和牛厚燒】見佐賀和牛的網紋分佈非常好,在鐵板上煎好考廚師的廚藝,不可令這個和牛煎得過熟,又可以令每啖和牛入口即溶感覺,【炒野菜】這個廚師非常認真,炒這個野菜都好有心機,每條野菜入口爽脆,又清甜。【海膽炒飯】這個炒飯原來將海膽炒埋落去這些飯裡,唔怪之得可炒到每粒米都好有金黃色既色澤,每粒

【餐前酒】

【先付】
高糖蕃茄:這個特別鮮甜多汁,比一般番茄顏色較深,味道濃郁。

【日產北寄貝】
北寄貝非常新鮮,咬下去爽口彈牙又鮮甜,值得推介!

【伊勢海老】

【和牛厚燒】

【炒野菜】

【海膽炒飯】
這個炒飯原來將海膽炒埋落去這些飯裡,唔怪之得可炒到每粒米都好有金黃色既色澤,每粒米都會有蛋同海脆痴住,入口每啖都好乾身,又不會有油膩感。

【味噌湯】
食完之後飲埋個熱辣辣既味噌湯,成個人都暖哂,之後食埋個甜品就完美了。

甜品
用上時令生果,西柚肉加了香醇的威士忌浸過,滿口都充滿酒香,再配埋下面橙酒啫喱,令人感覺清新醉人香甜。
2022-08-29