2021-03-23 1440 瀏覽
今日心血來潮約左朋友K去深水埗搵食,隨便逛一逛黃金,就響黃金電腦商場附近搵咗新容記小菜王,容記就響福華街,近地鐵站嘅,之前都有聽過佢小炒唔錯。朋友K對一些香口特色菜很有興趣,新容記就可以滿足到佢。容記有唔少招牌菜,可樂鴨,燒肉等等,但兩個人食唔到咗多。我我就哪因一兩個香口招牌菜,容記第一咀同香煎鹹魚肉餅,餸啤酒一流。第一嘴就係好少食到嘅墨魚咀,香脆又有爽口,脆加爽係個特別嘅感覺。另外,煎鹹蛋肉餅,容記做五內鬆外脆,鹹香脆口,又係一個特別嘅享受,加支大啤就係麻甩佬嘅吹水組合。我哋仲試埋佢嘅豉油撈飯,真係唔錯配搭。剛到時候,大約六點,還未有好多人流,老闆又好吹得水主動推介左魚腐湯加辣子雞丁。魚湯香濃鮮甜,辣子雞丁香口麻辣,岩香港人口味。老闆仲好好人送左少少燒肉比我地試,,佢個肉燒都係同和牛一樣,入口即融,佢特別在於係配日式芥末醬,清甜芥末同燒肉好配搭。老闆真係無介紹錯。值得一贊👍

容記有唔少招牌菜,可樂鴨,燒肉等等,但兩個人食唔到咗多。

魚湯香濃鮮甜,辣子雞丁香口麻辣,岩香港人口味。

老闆真係無介紹錯。值得一贊👍