2016-12-03
呢日約左朋友仔午餐,朋友仔話想去觀塘,最好傾到偈,寬落D,甘CHECK下見到呢度攪幾寬落甘,甘呢間啦。呢日我早到左,去攞位先,一出LIFT,左轉就見到呢間餐廳,真係好田園FEEL,I LIKE IT 真係好岩我呢個偽毒‧文青,差在手上欠執一本村上春村《挪威的森林》或《海邊的卡夫卡》。跟入餐廳見到佈置簡直綠茵成蔭,綴以不同色彩人造花花,只欠小橋流水,同外面人來人往、車多人多的觀塘商廈區,感覺截然不同,成個人都好似震時無甘RUSH,RELAX左。嘩 ~~ 好似去左神秘的花園甘。餐廳有唔同用餐區域,風格亦有唔同。被職員安排到天花掛滿紅葉的一區用餐。SET LUNCH都有7種,素及肉都照顧到,不過呢日D SETS主要係以雞、牛、魚為主。好快就上左個是日餐湯。忌廉湯,有煙肉粒,好香煙肉味,湯屬甜身,唔算好滑,唔均勻,有一粒粒粉粒,影響口感。餐包係蕃茄方包,切片,切半,包乾,唔香,唔係甘吸引。有揸面包的醬,由蕃茄、洋蔥粒整成,酸、甜以我作為一個醬怪的專業試味,唔太okay,所以食左一片,放棄左。「香煎鯛魚柳伴紫薯蓉炒菜」:煎得好香口,好脆,呢個值得讚,加埋少少燒汁,都okay,但魚本身就無咩鮮味
餐湯
餐包
「香煎鯛魚柳伴紫薯蓉炒菜」
「本周冷壓鮮果汁」
埋單$208,座位鬆動,坐得舒服,傾偈都okay,就set lunch黎講個人覺得個冷壓鮮果汁同環境比較可取。