2021-08-26
今日行過上水見到有間新開嘅食堂叫潮營, 見佢門口有推薦冰鎮拔絲咕嚕肉, 諗起金玉滿堂嘅拔絲咕嚕肉,即刻同男朋友衝左入去試下。🤣🤣一坐底未嗌野食店員已經放底碗例湯, 服務態度幾好, 碗湯嘅味道都算唔錯,飲完冇味精個種好口渴嘅感覺😋👍除左冰鎮拔絲咕嚕肉,我地仲嗌左個水煮牛肉, 不過因為男朋友唔食得辣,所以叫左小辣。好快就黎左白飯同水煮牛肉, 水煮牛肉超。級。大。碗, 完全唔似普通小菜size, 可能兩個人淨係食佢都已經夠飽🤣🤣。味道都出乎意料地好, 我覺得幾好味, 不過我男朋友就覺得即使係嗌左小辣, 都係有d太辣,食到佢大汗揼細汗咁😅 不過整體而言,佢都讚個水煮牛肉幾好食。就係我地食到汗流浹背 揼黎揼去嘅時候, 期待已久嘅冰鎮拔絲咕嚕肉終於上菜la🥳佢上菜嘅一刻空氣突然安靜落黎😐...同男朋友你眼望我眼👀, 上黎嘅竟然係一碟咕嚕肉加一兜冰水😦?! 最神奇係冰鎮拔絲咕嚕肉d咕嚕肉係熱辣辣ge(唔通佢師傅識寒冰掌!?)🤣🤣, 冇錯, d咕嚕肉係熱既,d冰水係凍既,兩者完全冇交雜🤣🤣不過如果當佢係普通咕嚕肉黎評價嘅話味道都算唔錯, 而且的確係好拔絲嘅, 都值得推薦既👍👍👍總括黎講, 除左冰鎮個下
總括黎講, 除左冰鎮個下令人O嘴以外, 味道同CP值都算唔錯,值得一試😋😋