👉最熱大暑日並非浪🉐️虛名,嚟到北區hea遊走走,行到邊,食到邊⋯條街熱焫焫,入去過吓冷河先。。。🧊.☝️原本想叫生炸雞髀🍗,但靚姐話師傅收4⃣️點,下次請早⋯咁就叫炒嘢啦‼️📌星洲炒米 $38 ~ 上枱香氣十足,星洲炒米非常足料,叉燒、火腿、紫洋蔥、蛋絲、芽菜、甜椒⋯少少🤏辣🌶️,色香味俱全☺️📌咸魚雞粒炒飯 $38 ~ 咸魚香味除除飄出,炒飯一樣咁足料,啖啖都🈶️雞粒,炒🉐️乾身唔會成口油,生菜🥬絲增加口感~~👏📌黃金蝦 $88 ~ 見到隔離枱碟《黃金蝦🦐》好吸引,照跟⋯⋯中蝦大隻肉厚,外殼炸到脆卜卜,重手咸蛋黃厚厚包🈵️成隻蝦,連蝦頭蝦殼都食埋!!😳💢英姐、麗姐等所有靚姐都超級大好人,一路食緊見佢哋同熟客都打成一片,連我第一次嚟,佢哋都🈚️分彼此,當我熟客咁招待,仲warm過北區高温,十級感動⋯⋯💢☝️食食吓連熟客同我都傾埋一份,差啲攪到我唔捨得走。🥹難怪外賣落單、晚市訂座電話☎️接不停。。。✅相信食客除咗食物,外面少🈶️嘅人情味應記一功‼️👏😄

📌黃金蝦

✅相信食客除咗食物,外面少🈶️嘅人情味應記一功‼️👏😄
2022-07-23
2022-07-16 303 瀏覽
前兩日同老婆去上水行街,去到符興街馬會道附近,經過潮營火鍋小炒菜館,見到啲食客食大大碟酸菜魚,即時口痕,入去試下先。環境方面:地舖嚟講,入面算幾大喎,地方乾淨👍服務方面:職員姐姐好健談,同啲食客吹水,不亦樂乎,街坊生意,夠親切。食物方面:一嚟就送碗火湯先,飲落應該無味精。酸菜魚(小辣),唔使二百,但超超大碗,裏面有魚肉、豆卜、芽菜、酸菜、寬粉等等,偏向酸嘅,好開胃,可以加錢加爐打邊爐,不過我哋無加😎👍蠔餅,佢用比較大隻嘅蠔仔,味道好,唔太油,點少少魚露,味道啱啱好👍蒜蓉炒菜心,夠味嘅。京都豬扒,幾多肉,甜酸剛剛好。總結:大大碟,好抵食,加埋汽水,都係442,佢嗰度仲有雞煲,下次去試埋先😎

環境方面:
地舖嚟講,入面算幾大喎,地方乾淨👍

服務方面:
職員姐姐好健談,同啲食客吹水,不亦樂乎,街坊生意,夠親切。

食物方面:
一嚟就送碗火湯先,飲落應該無味精。

蒜蓉炒菜心,夠味嘅。

京都豬扒,幾多肉,甜酸剛剛好。

總結:
2022-07-14
  • 煎蠔餅
  • 酸菜魚
2022-07-04 257 瀏覽
潮營位於上水馬會道,如果又想食小炒小菜,又想食雞煲烤魚,咁呢到一定岩晒你😆呢到既菜式種類非常多,而且好足料👍🏻每份小菜都會跟一碗湯以及白飯,絕對唔怕唔夠飽😋😋首先係蜜焦金薯牛柳粒,鑊氣好足,牛柳粒軟腍,完全唔乾柴。而薯仔沾滿香蜜味,非常香甜🤤脆脆蠔餅,外層好鬆脆!而且份量有好多🤤每一件蠔都好大隻,新鮮多汁😚重慶萬州烤鱸魚,一上枱已經聞到好香😆我地叫左小小辣,岩岩好唔會太嗆喉🥰最驚喜既係,估唔到會有兩條魚😳魚肉細滑鮮嫩,配料亦好豐富,豆卜入晒味,而底下亦有唔少薯粉,同樣吸收晒湯底同魚香味,好高質🥰🥰
呢到既菜式種類非常多,而且好足料👍🏻
2022-06-23
酸菜魚如果你鍾意食酸味比較重依度嘅酸菜魚就非常啱你佢個湯底好開胃同埋配料十足最緊要係啲魚好滑作為第一個開胃菜係非常之好椒鹽豆腐椒鹽味勁香完全做到外脆內軟嘅效果令你不停追食牛腩豆卜煲依個醬好正牛腩又入味豆卜又吸晒所有嘅汁配搭啱啱好福建炒飯呢個鑊仔炒飯有勁多料,個炒飯底已經勁香加埋勁多料,食完之後真係大滿足我見到佢依家呢度裝修過地方好乾淨同埋好多街坊幫襯七點幾已經要排隊如果大家下次嚟一定要book咗先
酸菜魚

同埋好多街坊幫襯
七點幾已經要排隊
如果大家下次嚟一定要book咗先
2022-06-27 480 瀏覽
今晚出嚟同屋企人食雞煲,佢哋話朋友食過潮營嘅雞煲後讚不絕口,所以今晚就一齊嚟試一試。姐姐好親切,問我哋要唔要湯,我哋就要咗一人一碗,個湯幾好飲,係比較濃嘅中湯,唔會淡茂茂。麻辣雞煲半隻食雞煲一定要惹味,但又食唔到太辣,所以點咗個小辣。雞煲好啱我口味,甜甜哋,微辣,惹味,就算食得耐都完全唔會覺得太辣太辛苦。生料拼盤呢個拼盤勁抵食,可以揀六款想要嘅材料,一次過滿足你嘅胃口。我哋揀咗廚師腸,墨魚丸,魚皮餃,芝心丸,午餐肉,蟹柳。每款都會有幾件,唔會太少,但又可以樣樣試吓。美國肥牛本身想食安格斯肥牛,但冇貨,所以就食美國肥牛。美國肥牛質素唔錯,份量都OK,我覺得性價比都幾高。牛柏葉鵝腸牛柏葉同鵝腸都非常襯雞煲,沾滿香濃美味嘅雞煲醬後,一個字:正!公仔麵食雞煲要食公仔麵是常識吧!真係冇得頂凍檸茶覺得呢度嘅凍檸茶幾好飲,檸檬比出面更厚切,茶味又夠濃。

麻辣雞煲半隻

生料拼盤

美國肥牛

牛柏葉

鵝腸

公仔麵
雞煲要食公仔麵是常識吧!真係冇得頂

凍檸茶
覺得呢度嘅凍檸茶幾好飲,檸檬比出面更厚切,茶味又夠濃。
2022-06-13
2022-06-18 155 瀏覽
好耐無食雞煲喇😫今日經過上水一間小炒菜館貪佢又有雞煲又有小炒🤤一次過滿足我多個願望💕我地6點幾就入座因為時間尚早想坐邊都得😆店內環境乾淨座位之間嘅距離夠曬寬闊~餐牌上面好多香口野😍岩曬我胃口而且價錢唔貴👍🏼點完餐侍應姐姐都有主動問要唔要飲品開頭以為晚市得啤酒、汽水估唔到仲有凍檸茶☺️睇返張單咁大杯都只係$7 🤭【麻辣雞煲】因為唔知辣度有幾重所以叫左少辣對於我哋呢啲唔係幾食到辣嘅人黎講辣度、麻度都剛剛好~隻雞唔算肥,但好多肉我哋兩個人食半隻加埋其他菜式份量岩岩好👍🏼【腰果椒鹽鮮魷】香脆腰果加埋厚肉鮮魷一硬一軟口感豐富😋【脆脆蠔餅】今晚最驚喜嘅一碟即叫即炸份量多之餘啲蠔仔勁大隻❤️炸過嘅脆漿超香口💯整體黎講呢間餐廳性價比都幾高食物質素好價錢一啲都唔貴重點係無加一🤑環境都可以幾適合家庭、朋友聚餐👍🏼
好耐無食雞煲喇😫

我地6點幾就入座
因為時間尚早
想坐邊都得😆
店內環境乾淨
座位之間嘅距離夠曬寬闊~

餐牌上面好多香口野😍
岩曬我胃口
而且價錢唔貴👍🏼

點完餐侍應姐姐都有主動問要唔要飲品
開頭以為晚市得啤酒、汽水
估唔到仲有凍檸茶☺️
睇返張單
咁大杯都只係$7 🤭
麻辣雞煲(半隻)

【麻辣雞煲
因為唔知辣度有幾重
所以叫左少辣
對於我哋呢啲唔係幾食到辣嘅人黎講
辣度、麻度都剛剛好~
隻雞唔算肥,但好多肉
我哋兩個人食半隻

食物質素好
價錢一啲都唔貴
重點係無加一🤑
環境都可以
幾適合家庭、朋友聚餐👍🏼
2022-06-15
麻辣雞煲(半隻)
腰果椒鹽鮮魷
脆脆蠔餅
2022-06-11 127 瀏覽
想食下小炒 但又想坐得舒服D 個日行過入左黎食 真係好有驚喜我地叫左5樣野 每樣D 份量都好足 一定夠食 而拎上黎係即刻炒好 熱辣辣而且賣相又好好 睇落都有鑊氣 最重要價錢唔貴豉椒炒鵝腸 好惹味 最重要就係個鵝腸岩岩好 無過熟 又爽口椒鹽鮮魷呢個好香口 個粉唔會好厚 好爽口 超送飯 而且仲有好多腰果 脆卜卜 加曬分蜜椒金薯牛柳粒好鐘意呢個餸 呢到都煮得好好味 因為牛柳好腍滑 薯仔就炸過 但都吸曬味 再加上有DD 甜味就岩岩好生炒牛肉飯呢個飯係碟頭飯既價錢 但係就好大份 而且啖啖都食到牛肉佢炒出黎乾身唔油 好好味金銀蛋浸娃娃菜呢個清淡既菜平衡下等成餐飯健康D 就滿足既一餐~~

豉椒炒鵝腸
好惹味 最重要就係個鵝腸岩岩好 無過熟 又爽口

椒鹽鮮魷

蜜椒金薯牛柳粒

生炒牛肉飯
呢個飯係碟頭飯既價錢 但係就好大份 而且啖啖都食到牛肉
佢炒出黎乾身唔油 好好味

金銀蛋浸娃娃菜
呢個清淡既菜平衡下等成餐飯健康D 就滿足既一餐~~

2022-06-04 125 瀏覽
已經有好耐冇食雞煲啦今日心思思嚟到上水食呢間朋友推介嘅舖頭真係好食性價比又極之高🤩🤩🤩.叫咗半隻奇味雞煲醬汁超入味雞肉都十分之嫩滑配埋雞煲醬食真係超正.食完雞之後點少得要加水打邊爐😎我哋叫咗碟薯粉蟹柳同枝竹火鍋配料索晒啲雞煲味好好食🤩.平時啲火鍋店好少有埋小菜一齊食我哋就叫多咗一個海鮮雜菜煲同埋黃金蝦😎兩碟都真係必叫之選個雜菜煲配料超級豐富有大大隻蝦米幾款唔同類型嘅蔬菜而個鍋底嘅上湯都好足味😆.黃金蝦係我次次嚟到嘅必叫10分香脆😍有陣好香嘅牛油味次次都食到停唔到口好正.其實舖頭仲有好多其他小菜全部都好想食下次會再嚟試吓其他嘢🤩
已經有好耐冇食雞煲

其實舖頭仲有好多其他小菜
全部都好想食
下次會再嚟試吓其他嘢🤩
2022-05-12 194 瀏覽
Spicy fish/chicken casserole/hotpot/Chinese stirfry cuisines@Sheung ShuiMy families and I went to a restaurant called "Chill Hotpot Restaurant" (潮營火鍋小炒菜館) located inG/F, 176 Jockey Club Road, Sheung Shui上水馬會道176號地舖."Bead curd sheet ,tofu puff beef brisket caaserole"枝竹豆卜牛腩煲HKD$88The beef brisket is tender,succulent and juicy.The beef tendon has a bite.The Bead curd sheet and tofu puff soaked up all the essence of the dish.Yummmmmmm!Highly recommended!!"Grilled Spicy fish"重慶萬州烤魚HKD$348There are P

located in
上水馬會道176號地舖.

枝竹豆卜牛腩煲
HKD$88

The beef tendon has a bite.

"Grilled Spicy fish"
重慶萬州烤魚
HKD$348

There are Perch(鱸魚) and Longsnout catfish(江團魚)to choose from.

There are sliced lotus root,assorted mushroom,cabbage as the sides.
  • "Bead curd sheet
  • tofu puff beef brisket caaserole" 枝竹豆卜牛腩煲
2022-05-05 184 瀏覽
上水舊墟一直都好多美食,今日食到一間良心小店,茶餐廳嚟講算係幾好食,非常之唔錯「椒鹽蝦」「椒鹽魷魚」成晚最滿意就係椒鹽蝦!啲蝦好大隻,同埋好新鮮!其實出街食飯好多時啲蝦都係唔新鮮,估唔到呢間小店係有新鮮蝦食!椒鹽炒得非常之香,好脆, 但又唔會覺得有油膩感,椒鹽炒過嘅蝦殼脆卜卜,我連學識,成隻蝦食晒落肚連埋個頭都食埋😂😍因為真係好好味!好惹味!其實椒鹽魷魚都好好食,不過冇咗個蝦殼嘅脆,魷魚就比較煙韌,都算爽口彈牙,各有特色, 同樣都係超級惹味!結論:茶餐廳嚟講算係好食,一定會再來!

「椒鹽蝦」「椒鹽魷魚」

各有特色, 同樣都係超級惹味!

結論:茶餐廳嚟講算係好食,一定會再來!
之前去潮營打邊爐 兩個人叫隻雞幾碟野 個伙記仲問我食唔食得曬。 平日去其他邊爐店佢夠膽六十幾蚊幾粒丸 得少少肥牛 點知上菜果時真係嚇我一嚇呢間火鍋店你其實叫隻雞叫碟肥牛 響玲加多碟雲吞已經飽死你 比岀面份量至少多1.5至2倍呢間野真係良心 同老細態度又好好 利申 我未食過烤魚 淨食過雞邊爐 但希望呢間份量大又良心既餐廳可以撐落去 👍🏻👍🏻🦾🦾難得份量令人驚喜滿意既餐廳
利申 我未食過烤魚 淨食過雞邊爐
但希望呢間份量大又良心既餐廳可以撐落去
👍🏻👍🏻🦾🦾難得份量令人驚喜滿意既餐廳
2022-01-03 374 瀏覽
🥰聽朋友說上水有一間烤魚好好吃。今晚和朋友專程來嘗嘗鮮😛潮營火鍋小館菜品非常多,有酸菜魚、重慶萬州烤魚、川味水煮魚、潮營雞煲、香味雞雞煲、醉雞煲😍我旁邊兩個客人吃的是韓式年糕虎蝦煲😍超級香。目測虎蝦都好多只😆我今天就兩個人就吃重慶萬州烤魚。下次再嘗一嘗其他😁魚我們選擇了江團🥳超大條,兩個人吃己經夠飽。江團魚肉質鮮嫩,重慶風味的醬汁,加了潮營不一樣的配菜,第一次吃烤魚配菜竟然有燒肉☺️一份是一整條魚、烤魚的配菜有燒肉、豆卜、芽菜、薯粉、芋粉皮、香菜、青菜、蒜苗、洋蔥等⋯比較特色的是烤魚醬汁店員服務超級好👏👏👏🥰環境衛生都很好👍
兩個人吃己經夠飽。江團魚肉質鮮嫩,重慶風味的醬汁,
店員服務超級好👏👏👏🥰環境衛生都很好👍
2021-11-25
  • 重慶江團烤魚
  • 韓式年糕虎蝦煲
真係可以唔立即寫食評啊😄第一次食巴基斯坦🇵🇰咖哩🤩🤩🤩好好味啊..有三個人同我介紹這間其貌不揚的餐廳裝潢不美、人不多、可慢慢坐!重點是:食物好味😍..坐低看餐牌,望左好耐,都係諗唔到食咩但發現個咖哩牛腩,上面寫著「巴基斯坦🇵🇰」E⋯真係未試過「巴基斯坦🇵🇰味的咖哩😙」但因為咖哩牛腩好肥,決定唔食..叫D「姐姐」介紹她說咖哩啊!我說不想食牛,再問有什麼好味她說我食過咖哩就好好味!..好啦!我決定吃本來不吃的😂..的確😏其貌不揚,但有料到個咖哩,好味過我媽以前煮給我們吃的😍不單啖啖咖哩味,有少少🤏的辣味,再加野味好好味😂😂😂..然後不其然說出口主菜是 — 巴基斯坦🇵🇰咖哩🤩😂及飯不是牛腩..哈哈哈😆 #誠推多謝親友介紹啊🥳好大碗食到我
真係可以唔立即寫食評啊😄
第一次食巴基斯坦🇵🇰咖哩🤩🤩🤩
好好味啊
有三個人同我介紹這間其貌不揚的餐廳
裝潢不美、人不多、可慢慢坐!
重點是:食物好味😍
坐低看餐牌,望左好耐,都係諗唔到食咩
但發現個咖哩牛腩,
上面寫著「巴基斯坦🇵🇰」
E⋯真係未試過「巴基斯坦🇵🇰味的咖哩😙」
但因為咖哩牛腩好肥,決定唔食
叫D「姐姐」介紹
她說咖哩啊!我說不想食牛,再問有什麼好味
她說我食過咖哩就好好味!
好啦!我決定吃本來不吃的😂
的確😏
其貌不揚,但有料到
個咖哩,好味過我媽以前煮給我們吃的😍
不單啖啖咖哩味,有少少🤏的辣味,再加野味
好好味😂😂😂

食到我

2021-12-10
  • 巴基斯坦咖喱牛腩
2021-12-10 211 瀏覽
近年上水區多咗好多新店進駐,今日小篇就同大家食其中一間。=======================餐廳環境餐廳鄰近馬會道,坐火車入黎既朋友要預5-10分鐘行過黎。=======================食物品質餐廳以港式小炒為主,但亦都提供咗近年好興既酸菜魚比大家選擇,小篇今次就同大家食哂兩樣啦!小菜點了沙嗲肥牛粉絲煲同沙拉骨,兩樣小菜都好足料同大份,係比一般既茶餐廳更大份!所是以非常抵食!同場都點了酸菜魚,大份既傳統都冇減過,條魚又新鮮又大份,稱得上係大件夾抵食!=======================服務及衞生餐廳有小店既風味,環境同衞生都唔錯,冷氣仲好充足tim ~=======================總評值得一試既餐廳!
近年上水區多咗好多新店進駐,今日小篇就同大家食其中一間。
餐廳環境
餐廳鄰近馬會道,坐火車入黎既朋友要預5-10分鐘行過黎。

食物品質

服務及衞生
餐廳有小店既風味,環境同衞生都唔錯,冷氣仲好充足tim ~

總評
值得一試既餐廳!

入冬之後都冇打過邊爐就特登搵咗呢間餐廳嚟試下😆😆點知一試就愛上🤣性價比超高又好食👍🏻.一坐低已經有湯飲🙈南瓜湯好味😆👍🏻.💎$218 酸菜魚(2人份)如果唔用爐上嘅話就 $198但因為我地想打埋邊爐所以就加多$20 連埋爐😇.本身以為2人份嘅份量應該唔會好多點知一上枱係勁豐富🤓有一個超多配料嘅鍋本身已經好多豆卜、木耳、菜、魚皮,再另配一碟魚片😆魚片唔算多骨🤩啖啖肉好滿足🥰配埋酸菜魚嘅湯底打邊爐真係好正😎呢個價錢勁抵食🤩.💎$38 響鈴卷💎$40 芝心丸打邊爐必叫😇份量極多🤯超抵👍🏻.💎$20 紅薯粉係幼身個種幼落鍋煮一陣已經食得🥰吸引咗湯底之後好好食😆.💎$20 米線自製酸菜湯米線😎較為粗身嘅米線好有口感😍.💎$98 牛油黃金蝦極力推介💯不愧係熱門菜式之一👍🏻牛油味嘅蝦殼外表好香脆🍤蝦肉又新鮮軟熟🦐單食做小食都一流🤩.🛋環境:呢間邊爐真係性格比極高又好食🤣環境好乾淨光猛見到好多枱客都一路打住邊爐 一路飲啤酒同傾計🤣😍好有feel啱哂三兩知己/一班friend一齊食👯.📸打卡位:靠牆座位🧚🏻‍♀️.⏰等位時間:平日7點去到都幾多人😳多人的話都係建議book咗枱先😆
入冬之後都冇打過邊爐
就特登搵咗呢間餐廳嚟試下😆😆
點知一試就愛上🤣
性價比超高又好食👍🏻
一坐低已經有湯飲🙈
南瓜湯好味😆👍🏻

💎$218 酸菜魚(2人份)

如果唔用爐上嘅話就 $198
但因為我地想打埋邊爐
所以就加多$20 連埋爐😇
本身以為2人份嘅份量應該唔會好多
點知一上枱係勁豐富🤓
有一個超多配料嘅鍋
本身已經好多豆卜、木耳、菜、魚皮,
再另配一碟魚片😆
魚片唔算多骨🤩啖啖肉好滿足🥰