2009-09-07
星期一中午又到朋友屋企玩, 去左醫肚先當天想食d 午餐常餐之類既野, 不奇然就會諗起冰室.一提到冰室就會諗起一碗粉一份蛋同埋一個餐包再加一杯飲品但埋單都不需$30朋友一OR mobile就見到哩間. 而且我對哩間野都有d 印象. 似乎劣評不多.朋友帶路. 由筲箕灣站行去, 都唔近喎. 都行左成3,4個街口再轉入條巷仔先到.晏晝時間入面都滿座. 但等了不到3分鐘就有位.我平時習慣係唔坐卡位入面o個個位. 因為成日覺得埋邊個地下好烏糟, 例如有d 前人留下既食物渣滓, 牙簽等. 但我今次就坐左, 因為望過都冇事. 唔好睇哩度咁舊式以為唔企理, 都幾乾淨. 只係有隻甲蟲仔o係我用餐時在台上爬黎爬去.餐牌簡單, 但不易明.甲餐"甲"字看來似"早"餐. 是全日供應既麥皮!?另外的餐配既都係火腿通粉, 原來仲有腸仔唔駛加錢. 沙牛就要加$3而乙餐只係配殗列但係冇餐包. 茶餐係雙蛋但配半片方包, 但佢冇寫到o係度.我自覺得食哩d 餐冇片多士係唔成事. 所以叫左個茶餐加$0.5 轉多士. 而我都係等d 野黎左先知多士原來得半塊, 咁另外半塊去左邊呢!?但係多士印象中烘得不錯. 只係牛油唔夠溶同唔夠牛油
當天想食d 午餐常餐之類既野, 不奇然就會諗起冰室.
晏晝時間入面都滿座. 但等了不到3分鐘就有位.
餐牌簡單, 但不易明.
甲餐"甲"字看來似"早"餐. 是全日供應既麥皮!?
但係多士印象中烘得不錯. 只係牛油唔夠溶同唔夠牛油既濃味.
蛋麻麻地. 我叫了炒蛋. 但唔似炒, 只係"發"左既煎蛋.
在此順帶一提朋友既殗列, 其實同其他食評既圖片都係一樣, 看黎好似煎過龍, 外面煎到老晒. 但刺進入面竟然仲有蛋漿, 真係不可以貌相.
通粉質素都係一般. 一拎到黎個樣就已經好似浸左好耐發大晒咁. 只怪d 粉來源唔好
但係還好, 未至於一pat 粉漿.
茶走. 今次其實係我第一次o係街鋪叫茶走, 因為平時自己o係屋企都係用煉奶沖.
茶味香濃又滑, 最緊要係甜度適中. 茶走係用煉奶, 煉奶本身係甜, 一間餐廳要set 個std 係做幾甜真係幾考功夫. 雖然我要習慣飲少甜, 但哩杯我都鍾意. 可能係茶味濃搭救.
希望會有下次啦, 淨係個舊feel 已經好難得.