2017-12-20 659 瀏覽
今晚又難得約到一大班朋友食日本菜,今次去嘅地方好特別,喺大圍較入嘅位置,屋村附近嘅一個冬菇亭內。入面樓底幾高,座位寬敞,可以靜靜地傾計,又有大枱,感覺都幾舒適。估唔到食物款式都幾多,仲有二人套餐,感覺好抵食,特別是午市,幾十蚊就有個刺身飯,學生仲有飲品送。我哋最後揀咗二人餐—梅 $638芒果龍蝦沙律因為當日沒豆腐,所以轉了這個沙律,芒果非常香甜而且份量好多,沙律菜亦夠新鮮,底部有大量龍蝦肉粒,配搭好清新。芥辣八爪魚八爪魚彈牙爽口,芥辣亦夠辣,入口十分刺激。刺身七點盛內有三文魚腩、赤身、油甘魚、帶子、北寄貝、珍寶赤蝦及八爪魚。三文魚腩厚切,脂肪分布均勻,好肥美。油甘魚魚油豐富,入口充滿油脂。赤身魚味較重,味道香濃。北寄貝及八爪魚彈牙爽口整碟刺身十分豐富而且好新鮮燒原隻魷魚筒好巨型的魷魚筒,上面充滿惹味醬汁,入口不韌而且富彈性。和牛串及帆立貝串霜降和牛粒串燒得剛剛好,咬入口充滿肉汁,而且夠腍身,而帆立貝亦好大粒,燒得好香又惹味。壽司四件有三文魚籽、三文魚、赤身及油甘魚壽司,質素和刺身盤一樣,飯粒結實有口感。鰻魚炒飯鰻魚炒飯炒得夠鑊氣,入口飯粒軟綿而且夠乾身,鰻魚醬汁亦好入味,鰻魚份量亦夠多

我哋最後揀咗二人餐—梅 $638

芒果龍蝦沙律

芥辣八爪魚
八爪魚彈牙爽口,芥辣亦夠辣,入口十分刺激。

刺身七點盛

三文魚腩厚切,脂肪分布均勻,好肥美。

油甘魚魚油豐富,入口充滿油脂。
赤身魚味較重,味道香濃。
北寄貝及八爪魚彈牙爽口
整碟刺身十分豐富而且好新鮮

燒原隻魷魚筒
好巨型的魷魚筒,上面充滿惹味醬汁,入口不韌而且富彈性。

和牛串及帆立貝串

壽司四件

鰻魚炒飯
鰻魚炒飯炒得夠鑊氣,入口飯粒軟綿而且夠乾身,鰻魚醬汁亦好入味,鰻魚份量亦夠多。

最後還有甜品和飲品供應,呢個二人餐非常抵食,份量可以足夠三至四個人分享,而且材料新鮮豐富,性價比十分高。