2020-01-16 2593 瀏覽
今日天氣凍凍地,所以就約埋朋友仔去食韓燒。去到韓國街見到主打韓燒放題嘅高麗軒唔洗點排隊,就直接入左去試下。我地兩個本身諗住食最基本嘅任食韓燒套餐,不過朋友鐘意食海鮮,最後每人加多68蚊升級,大約每人300幾蚊就食到有多種海鮮配料嘅韓燒啦。侍應好快就上左5碟韓式前菜,有泡菜、青瓜同豆角等,味道酸酸辣辣好開胃。喺燒肉之前,我地叫左啲熟食食住先。牛筋煮到好腍,估唔到仲有養生嘅人參雞湯飲添!平時魚生刺身就食得多,生牛肉配生雞蛋都係第一次食,原來比想像中易入口,牛肉都幾新鮮,食落口感滑溜而且調味唔會過重,食完要再encore!期待已久嘅扇貝終於到啦,喺連埋個殼一齊上的,所以燒起上嚟啲汁唔會咁易流失,又唔怕黐網。黑毛豬腩雖然望落好邪惡,但燒完之後會將部份油脂迫出,食落充滿油香!牛肉同埋羊架望落顏色都唔錯,肥瘦適中。朋友鐘意食海鮮,所以我地都點左一份蝦黎試下,估唔到啲蝦幾新鮮,食落蝦肉彈牙之餘亦都唔腥。羊架好大塊所以要比啲耐心去慢慢燒,燒完之後嘅羊架仍然保留住肉汁,肉味濃郁但唔會羶,平時唔太食羊嘅我都覺得好味。飲品方面,除咗有平時常見嘅韓國飲品任飲之外,仲有比較少見嘅牛蒡茶。牛蒡茶唔太甜,飲落帶淡淡

牛肉同埋羊架望落顏色都唔錯,肥瘦適中。

飲品方面,除咗有平時常見嘅韓國飲品任飲之外,仲有比較少見嘅牛蒡茶。牛蒡茶唔太甜,飲落帶淡淡茶甘味,完韓燒之後飲返罐中和油膩感就最岩啦!

美中不足嘅喺用餐時間只有1個半鐘,燒肉比較花時間,而上菜速度又唔算快,所以用餐時間有啲趕。
  • 蛋伴生牛肉
  • 黑毛豬腩