2017-03-28 151 瀏覽
趁就新年,去左深水步買電腦配件。就係黃金商場,女朋友話見到<<潮福蒸氣石鍋>>,就話上次食完好正,今次要求再食,為猴年劃上一個美麗的句號。 今次我地兩個人坐圓枱,"草帽"蒸爐已經等緊我地呢。 真係忍唔住手,點餐喇喂。 外面有混醬的地方,趁等緊食,先出去DIY先 我揀的粥底係<<瑤柱鮮淮山粥>>,侍應就上左煮粥用的米,瑤柱及淮山。 同時湯好快就上埋,我叫的是<<姬崧茸燉螺肉>>,大大個螺肉,十分足料,又有營養。 <<脆皮乳鴿>>一隻,切開四份,乳鴿的皮入口又脆又香口。 先蒸的是<<貝殼盛盆>> 數分鐘就食得, 青口,花甲及東方螺都好鮮甜,唔會食到沙。青口仲要幫你去埋腸。 龍蝦夠哂多肉,加上蒜蓉既香,入口肉質鮮嫩,真係好滋味。 四選一海鮮我揀左鮑魚,蟶子皇,象拔蚌及大元貝。 鮑魚大大隻,入口鮮嫩又彈牙。 蟶子皇,大元貝及象拔蚌都配上蒜蓉及粉絲,入口又鮮又香蒜蓉味,真係最佳既組合。

今次我地兩個人坐圓枱,"草帽"蒸爐已經等緊我地呢。

真係忍唔住手,點餐喇喂。

外面有混醬的地方,趁等緊食,先出去DIY先

<<脆皮乳鴿>>一隻,切開四份,乳鴿的皮入口又脆又香口。

先蒸的是<<貝殼盛盆>> 數分鐘就食得,

龍蝦夠哂多肉,加上蒜蓉既香,入口肉質鮮嫩,真係好滋味。

四選一海鮮我揀左鮑魚,蟶子皇,象拔蚌及大元貝。

鮑魚大大隻,入口鮮嫩又彈牙。

放題方面就可以叫多款的丸類,肉類及蔬菜類。真係又要特別推介呢度的手剁蝦丸,好有蝦味又彈牙,還有牛丸及鯪魚球也十分值得推介。

肉類手切牛肉就最岩我食喇,薄薄牛肉的走肥,岩哂我胃口。

蔬菜類而言都有好多選擇,雜菜,粟米,南瓜,勝瓜等,用蒸的方法真是十分

鮮甜又健康。

最後當然係食蒸了成晚又吸收哂D精華的粥底喇。

可以分到6碗。因為海鮮的精華都流哂入粥裡,所以入口都好有鮮味。今次蒸多了蔬菜,所以明顯地粥比上次一食的稀,入口綿了不少。

至於飲品方面是汽水,啤酒,竹蔗茅根水及韓國飲品任飲的。

竹蔗茅根水又解渴又清熱氣。

2017-01-26