2019-08-15
呢間民間川菜食堂,食過翻尋味,今次再食別樣的菜色~每次入餐廳都覺得非常有古樸既感覺,由其係門口擺放有機蔬菜既位置,非常特別!川菜既選擇非常多,簡直眼花繚亂。有一樣菜我每次都有叫:蒜蓉炒萵笋絲$48萵笋係普通餐廳比較少見,所以推薦大家可以試下!萵笋炒得非常淋身,晶瑩剔透,蒜蓉味頗香,清甜既萵笋完全無渣,沒有草青味,非常滿意!小肥羊麻辣燙$78(配金菇)川味麻辣燙上次無食,今次終於試左,上枱時會有明火鍋,所以食既時候要小心唔好整親。羊肉片厚薄適中,放入麻辣鍋中容易燙熟,羊味依然特出,帶少少川味麻辣,非常惹味!由於金菇非常吸味,建議不要放入鍋中滾太耐,不然會非常咸,記得要盡早食!招牌口水雞$78口水雞下面放有青瓜粒,可以隔走多餘既紅油,表面既花生碎頗多,食落有口感,非常惹味。口水雞頗入味,雞肉嫩滑,凍滑既口感真係食唔停口最後小食:椒鹽豆腐粒$45非常大碟既豆腐粒,份量非常足!炸豆腐粒既炸粉唔算好厚,豆腐嫩滑,咬落仲有汁,外面香脆,內裡嫩滑,而且椒鹽亦充分佈滿每粒豆腐粒,調味適中,非常不錯!平價既川菜餐廳,食物質素亦唔錯,性價比高,係旺角諗唔到食咩可以來試下!
川菜既選擇非常多,簡直眼花繚亂。
有一樣菜我每次都有叫:蒜蓉炒萵笋絲$48
萵笋係普通餐廳比較少見,所以推薦大家可以試下!
小肥羊麻辣燙$78(配金菇)
招牌口水雞$78
口水雞頗入味,雞肉嫩滑,凍滑既口感真係食唔停口
最後小食:椒鹽豆腐粒$45
非常大碟既豆腐粒,份量非常足!