2009-04-13
食完金華冰廳,菠蘿油癮還時時發作,就決定係放假最後一日試試檀島的菠蘿油菠蘿油($7):Menu寫住加熱要揚聲,我係度諗係咪即係用微波爐叮番熱呢?不過熱總好過又凍又硬吖!上黎係微暖的,飽軟熟,又無微波爐出品的一放低就硬晒,都足夠融左塊牛油,兼且唔會好似金華咁未食就融晒,雖然無金華咁脆皮,但係都好味!蛋撻($6):一定要試試檀島最出名的蛋撻,無好似金華咁熱辣辣,但係都OK,酥皮鬆化,蛋亦OK,不過我唔覺得真係超級好味,同樓下飽舖好似差唔多咁凍奶茶($18):雖然貴過一般茶記,但係大杯好多,好似飲極都飲唔完咁冰係碎冰,無咁會溝淡D奶茶味,但係奶味>茶味,我覺得一般~定係我已經厭倦左奶茶?見menu有阿華田奶昔,本來想要,伙計好奇怪咁望住我話無,令我很莫名其妙!而且食緊期間佢地不斷係我側邊巡邏仲用好奇怪的目光望住我,令我覺得很不舒服!