2011-08-15 359 瀏覽
前幾周同家中老人家去流浮山邦記食海鮮, 但口味為了遷就老人家們, 吃得不夠盡興. 今日農曆七月十四日, 大開鬼門關, o岩佢人少, 約了幾個好朋友, 一於再戰流浮山邦記! 雖然估佢人少, 但都係訂了台隱陣些好. 去到果然人少, 係整體都人少, 應該係同鬼節有關了.今次懶係熟客咁, 自己走去指定海鮮檔揀料(遇返上次介紹我食"蠟腸斑"的靚仔哥哥). 好. 去相!啤一啤先, 夠凍呀!5個人, 叫了一斤蟶子, 但哥哥話, 應該叫, 大只的才叫蟶子. $78/斤咋. 味道剛剛好, 好爽, 唔會好似什麼蟶子皇咁咬唔開.果皮上湯粉絲浸花甲, 又係好食到停唔到口. 睇佢咁大只, 以為會好"un", 點知好爽喎, d湯飲曬呀, 我食埋一絲絲的果皮.花甲呢味好好平, 又係幾十蚊斤咁. 我地都係叫o左一斤. 再來勁骨膠龍躉球, 保持水準. 今次真正體驗什麼叫, 前幾周來吃要$268/斤, 今晚才$168/斤.哥哥話因為前幾周是休魚期, 所以乜都貴. 現才平返正常水平. 計起來才10幾蚊一兩又幾抵喎. 每次食龍躉, 佢地實推介兩味, 一味起球, 一味紅燒或椒鹽或xx頭腩. 好食是很好食,

好. 去相!

啤一啤先, 夠凍呀!
飲杯大青先! 夠凍呀^^
5個人, 叫了一斤蟶子, 但哥哥話, 應該叫[竹蚌], 大只的才叫蟶子. $78/斤咋. 味道剛剛好, 好爽, 唔會好似什麼蟶子皇咁咬唔開.
味道剛剛好, 爽, 脆, 食到停唔到口.
花甲呢味好好平, 又係幾十蚊斤咁. 我地都係叫o左一斤.
果皮上湯浸花甲, 好爽好甜, 果皮味好正.

再來勁骨膠龍躉球, 保持水準. 今次真正體驗什麼叫[海鮮價], 前幾周來吃要$268/斤, 今晚才$168/斤.
必食龍躉球!
每次食龍躉, 佢地實推介兩味, 一味起球, 一味紅燒或椒鹽或xx頭腩. 好食是很好食, 外脆內滑.
但如果人少, 我建議either one就夠了, 否則會魚and魚, 有d"漏"同"悶".
想香口送酒, 就叫頭腩, 想啖啖肉, 就叫起球炒菜. 適隨專便.
我地今次叫了一斤炒球, 一斤頭腩, 5個人, 略多. 不過最後仍是食曬.
紅燒龍躉頭腩, 外脆內滑!
大連鮑我之前食過, 保持到水準, 仍是又林又滑又鮮. 仍是約$40一只.
攪笑的是, 今次有只個殼有只bb生蠔送.
大連鮑, 又滑又林, 好鮮!
例牌地送魚湯送焯菜.

買料今次共買了$780, 加工費$400(包埋兩枝大青). 即每人$240, 食咁正的海鮮, 合理! 呢個分量, 其實夠6個人吃.
仍然沒吃生蠔, 店主話:[傻妹, 呢個月的蠔瘦到阿媽唔認得, 唔入得口. 叫我遲兩個月再去.]
我又問他, 有沒有蝴蝶蚌, 因為在網上看過說是人間極品, 得邦記才有.
哥哥說要過年前後才有的.

再戰流浮山之後, 我可以好肯定地說, 邦記, 好味! 價錢合理! 沒有被斬!
2011-08-13
飲杯大青先! 夠凍呀^^
味道剛剛好, 爽, 脆, 食到停唔到口.
果皮上湯浸花甲, 好爽好甜, 果皮味好正.
必食龍躉球!
紅燒龍躉頭腩, 外脆內滑!
大連鮑, 又滑又林, 好鮮!