星期六因工作要落金鐘那邊,放飯時間都唔去邊好,個partner話不如去食拉麵,是但啦最緊要快,佢帶路!12點鬆D去到已經有8成滿,似乎有D睇頭喎。打開menu,坦白講,我呢個大鄉里對日式拉麵冇乜研究,基本上係唔識嗌,乜丸物丸咁都唔知係乜,好彩有相,一碗平均$90起標,都貴貴地喎。Partner 見有個推介,乜野豚肉炙燒,$88,唔諗啦,照跟。另加了一個唔知乜野唐揚(炸雞)兩個人share。同partner 閑話不到十分鐘,兩婉麵就端上來。論裝潢,絕對睇得,塊紫菜同豚肉都好大塊,仲有配菜同半隻溏心蛋。塊豚肉似五花腩,好有油香,上面果pat 醬樕樕地,唔太食都應該可以接受。湯不咸,麵不錯有咬口,不過麵底就少咗D唐揚也來,賣相幾精緻。雞件是切粒炸,不是麥X雞果種。炸得唔干,不過味道淡咗D。碗麵食咗ㄧ半先為意到檯上有兩兜芽菜,蒜頭嘅物體,試下先! ......酸酸地有D似泡菜。Partner 先醒起話: 唔記得落芝麻添!跟拿起一個小玩意,轉幾吓就落咗D芝麻粉落個碗度,原來係自己磨粉。我又試下,咦!啖麵嘅香囗程度當堂升哩,唔錯唔錯!趕風趕水咁食完閃人埋單,有加一服務費。$120一個人午歺就重皮

Partner 先醒起話: 唔記得落芝麻添!

趕風趕水咁食完閃人埋單,有加一服務費。$120一個人午歺就重皮咗D,不過真係幾好食! 走時見門口已排長龍等位!

2018-11-03