(利申首先,我今日都係諗住食個hea hea lunch,冇閒情逸緻食佢個步隊鍋。而步隊鍋係佢自稱拿手(可能係唯一拿手菜),臨走亦見好多人都叫左。有見及此,我會評佢"OK", 俾佢benefit of the doubt, 何況係第一篇食評。(其實我好老實ga,心裡想俾本人心情如實嘅樣)原來餐廳除了步隊鍋,其餘選擇奇少。或許是午飯時段關係吧。但其實本人conspiracy theory 係,這間餐廳並非韓國人開,而是某商人看準商機,見中環竟無一間位置方便的韓國餐廳。而為應付午飯時段中環一族的需求,及加上根本未必有該expertise, 所以以簡單快捷的火鍋配料加公仔麵,為"韓國步隊鍋"作招徠。另附步隊鍋午餐menu 一覽。Decor and ambience這並不是餐廳賣點,除非你想找個特別沒格調的地方(這種地方也有特別的存在價值啦~看對象囉XD)。不過有四人卡位,且專賣多人而設的步隊鍋,所以朋友聚會在中環,又一點都不介意吃的,可以一試。 Food如題, 冇誠意及太多味精! (2/10)我差點打錯"泡菜味精湯",事因伙計端上時我已經仿然聞到濃濃的味精,心知不妙加超後悔。然後再細看湯底,
(利申

樣)

另附步隊鍋午餐menu 一覽。
Decor and ambience

Food
如題, 冇誠意及太多味精! (2/10)
泡菜豆腐海鮮湯
我差點打錯"泡菜味精湯",事因伙計端上時我已經仿然聞到濃濃的味精,心知不妙加超後悔。然後再細看湯底,OH NO
! "海鮮"只有丁點少少,而且一點都不"鮮"。"海鮮" = 一顆急凍帶子、兩隻急凍小蝦及四隻急凍小蜆,加上味精湯同少少豆腐,盛恵$88!

再且,餐廳超慷慨的,白飯要另叫,又盛惠$10
...

這當然也不是賣點,服務不是茶餐廳伙計已經好好了。

雖然今次冇食佢"拿手步隊鍋",但味精咁多,"海鮮"咁"鮮",本人完全再無信心去試。

唉...中環需要有水準的casual, 而就腳的韓菜, 有沒有人可以開一間呀....?

2015-01-13