2013-01-17 18 瀏覽
朋友識呢度老闆, 話佢好有heart做云云. 難得經過大圍, 便黎試下. 平日夜晚大慨7點半黎到, 已經有人排緊隊, 望見對面間拉麵舖一個人排都冇, 有d期望. 排時揀左食沾麵, 因為我其實唔鐘意食蟹糕, 所以都唔會叫蟹皇拉麵. 驚喜在舖仔細細但小食都幾多款.舖頭其實真係幾細, 除左有個電視播緊日本節目, 基本上係冇裝修的. 有d 噏耷. 咁細間舖仲要整兩個廁所, 結果坐的檯響廁所門口唔夠一呎位置…水: 響檯面自己斟的. 水樽裏有支炭, 話可以隔左d污衊野. 我最初聽到都諗又係d綽頭野, 但飲落發覺d 水又真係好味! 清甜!香荵碎拖羅脆餅: 好好食! 脆餅真係好脆, 朋友話係法國黎的. 拖羅好香, 加埋d 荵更香!黑醋炸雞: 幾好味. 脆得黎唔會好油. 雞肉好滑. 但個人覺得醋味可以再多d.醬油豚骨沾麵: 麵OK. 蛋麵黎. 麵質唔算特別好食, 但勝在夠晒熱, 湯唔覺係醬油湯底, 似豬骨湯底多d. 湯底唔算好濃, 成條浸晒落去再食都ok. 但食完叫佢加湯, 佢攞走加完返黎好似冇加過咁, 好鬼咸. 唔係好飲到.加的半熟蛋: 雖然有少少過左火, 但蛋白的質感好好! 彈牙加香! 朋友話係堅

加的半熟蛋: 雖然有少少過左火, 但蛋白的質感好好! 彈牙加香! 朋友話係堅日本蛋黎, 所以先咁好食. 正!
加的木耳: 普通. 幾大兜. 但比較乾身.
蟹皇拉麵試左啖. 拉麵係一風堂嗰種. 湯的蟹糕味幾重, 我都係麻麻.

總結: 拉麵唔係特別好食, 但其他野幾好食. 要排隊加環境麻麻, 應該唔會專登返黎.
20 分鐘 (堂食)