食大閘蟹既季節又到啦,今次去到灣仔會展既大都淮揚中菜,因為餐廳最近推出$498大閘蟹餐(2位)包加一服務費同茶位,除左可以品嚐到2皇1后,共3隻大閘蟹之外,仲可以食到其他淮揚菜同任飲陳年彫皇,性價比非常高環境好寬敞,檯與檯之間都有好多空間,高雅中餐廳,服務同樣是高質素------前菜:水果、燈影魚片、冰宮肴肉非常精緻前菜,肴肉比較少可以在其他餐廳食到,好似水晶一樣晶凝通透,軟蹄口感有彈性同時又有冰涼感覺,多種層次燈影魚片非常考刀光,燈光照下去魚是透薄,食落好香脆,加左芝麻同醬汁調味,額外滋味湯水:雪燕菊花豆腐羹純滑豆腐切成花,好似藝術品一樣,口感如絲一般,非常嫩滑,飲落清甜主菜:清蒸大閘蟹店員告知大閘蟹公約5両重,而蟹乸約重3両半,一掀起蟹蓋,見到金黃既蟹膏,真係垂涎三尺,蟹公比較大隻,蟹膏軟身黏口,蟹乸相對硬身甘香,配上杯薑茶驅寒暖胃雪裡紅手剝鮮蝦一份有兩隻,已經除去了蝦殼,蝦肉爽甜原隻鮑魚蔥油撈麵鮑魚口感彈牙,味道鮮甜,麵好滑而且吸哂鮑魚汁,非常入味,不過食到一半覺得有點乾蟹粉小籠湯包燈線下見到小籠包底既湯汁,可見皮非常薄而不穿,配搭少許醋一齊食,咬開湯汁一湧出來,非常豐盈,蟹黃鮮

------
前菜:水果、燈影魚片、冰宮肴肉
水果
冰宮肴肉
燈影魚片
湯水:雪燕菊花豆腐羹
雪燕菊花豆腐羹
主菜:清蒸大閘蟹
清蒸大閘蟹
雪裡紅手剝鮮蝦
一份有兩隻,已經除去了蝦殼,蝦肉爽甜
蟹粉小籠湯包
燈線下見到小籠包底既湯汁,可見皮非常薄而不穿,配搭少許醋一齊食,咬開湯汁一湧出來,非常豐盈,蟹黃鮮味迫出,非常好味
甜品:洋薏米湯丸
最後來一碗暖胃湯丸糖水,湯丸芝麻餡,外皮軟糯,輕輕咬開已經見到餡料湧出,洋薏米煙煙韌韌,帶有口感,味道唔會好濃
洋薏米湯丸
2020-10-21