2020-09-01
呢間全球50大最佳漢堡店🍔係香港有3間分店不過都係以港島區為主,而今次幫襯既係位於灣仔酒吧街既始創店,無論係門面抑或店內黑白地板⬛️⬜️同高凳都非常美式,比起中環同西環兩間分店額外多加幾分酒吧既味道🍻值得一提既係店內既外籍員工非常友善,落單期間不時面帶笑容😃又會主動覆單,上桌後一句發自內心既祝福「Enjoy!」,大概係西式餐廳先至感受得到🥰******************************✨雙層芝士牛肉漢堡包🐮🍔 ($139)呢度既漢堡包係法國牛油包,由一位法籍米芝蓮糕餅總廚提供既配方而製,而呢條配方居然索價成百萬蚊😧 漢堡包食落甜甜地,鬆軟得黎幾實淨;而配料就有紅洋蔥🧅、蕃茄🍅、生菜🥬、酸瓜🥒同芝士🧀,既新鮮亦令漢堡包清新而不膩,連埋醬汁黎食居然好有Subway既味道😂另外當然唔少得介紹主角 — 兩塊份量十足既漢堡扒🤩 呢度所有漢堡扒都係選用USDA美國優質黑安格斯牛肉,再以紅酒🍷同牛油🧈烹製,牛味香濃而肉質柔嫩,每咬一啖都覺得好juicy😋由於呢度漢堡包實在太足料,無從入口要點樣咬🤣,食完呢餐之後更加係飽足成個下晝🙈-✨雜菌蘑菇漢堡包🍔 ($89,另加煎蛋+$13)本身呢款係
✨雙層芝士牛肉漢堡包🐮🍔 ($139)
✨雜菌蘑菇漢堡包🍔 ($89,另加煎蛋+$13)
本身呢款係素食漢堡包,因為本人比較大食擔心佢滿足唔到我個胃所以加左隻煎蛋🍳🤣
撇除煎蛋同漢堡扒,呢款漢堡包配料同上一款一樣,只係漢堡扒以切碎既雜菌粒取替
雜菌扒食落去好有菇味😍,不過黏合能力相對較差,食既時候容易散開要小心食🙈 另外亦因為菇菌會出水,鋪左雜菌扒既個一面漢堡包淋左,無咁好食😅
✨招牌沙律🥗(跟餐) (單點$59)
呢餐咁heavy當然要食返d蔬菜🥬 平衡一下🙆🏻♀️ 原以為跟餐份量會比較少,估唔到居然會跟正常size🙈
沙律份量都幾多,有蕃茄🍅、青瓜🥒、雜菜🥬,不過某兩種菜食落偏苦😣 至於意式香草醋就分開送上,可以按個人需要添加
✨ 薯堡(跟餐) (單點$39)
薯堡份量同樣不少,其實係將薯餅整成球狀,每一粒炸至金黃色,食落幾脆口;可惜lunch set飲品無得揀啤酒🍺,如果可以配啤酒咁食,應該會更爽😝
✨甜蕃薯條🍠 ($49)
因為鐘意食蕃薯,見到呢度有甜蕃薯條即刻😍,決定要單點一份
甜蕃薯條既粗幼度同平時食開既薯條🍟一樣,只係蕃薯水分💧較多,食落會比薯條淋身,不過味道夠甘甜,無損我對佢既喜愛😋
✨曲奇奶昔🍹(升級+$31)
本身lunch set包既飲品只有罐裝汽水🥤/水,加31蚊可以升級轉做朱古力/士多啤梨/曲奇/香草味奶昔🍹
今次揀左曲奇味,略嫌oreo碎比較少味道唔夠突出,同埋餅碎偏淋,飲落口感不夠😣
值得一提既係呢度用既係可食用飲筒夠晒環保👍🏻 飲筒質地似係木薯製成,不過飲到最後因為浸係奶昔入面太耐而軟到爛左🙈
👧🏻人均消費:$160
😋味道指數:4/5
💰抵食指數:3.5/5
🪑環境指數:3.5/5
💁🏻♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:4/5
📍Burger Joys
地址:灣仔駱克道42-50號君悅居地下E舖
⏰營業時間:11:00–06:00 (Mon–Sun)
(📍中環、西環亦有分店,營業時間或有所不同)