2018-07-17 1284 瀏覽
七月生日既我好多飯局😆✌🏻出左黎做野之後,都好難就到時間同朋友出街,但一到生日月份,又會一約就約到🎂今次就返住港島區既fd,去中環食好出名既十層海膽杯😍-🔹十層海膽杯($398)比我想像中細杯,係有十層唔同既魚生😳有三層係北海道紫海膽,海膽都算新鮮鮮甜無怪味👍🏻仲有拖羅蓉、白蝦、三文魚子、松葉蟹肉🦀面層有沖繩海葡萄,我個fd話佢第一次食,其實係脆口既🍇整體都幾正,如果大杯啲就好,兩個人Share真係唔夠喉架喎😐-🔹雲海板上飄($318)黑松露海膽蒟蒻麵,店員會淋乾冰,出哂煙咁影相💨成個感覺勁有仙氣🌬依家好興食蒟蒻麵,聽講係健康食品又高纖低熱量🤔食落口感好得意,有啲似椰果質地,不過我麻麻地呢啲健康野,如果係普通冷麵會好啲👻-🔹S2特色海膽火焰卷($148)呢個係會噴火,冰火二重奏🎺呢個火焰卷入面係玉子🐣有海膽同帶子鋪係頂,唧上沙律醬再火炙過🔥我覺得都幾好食,玉子甜甜地咁😋-🔹海膽燒岩蠔($98/一隻)我朋友好鍾意呢個!我就覺得味道唔錯,但隻蠔好細隻,海膽反而多到堆埋大過隻蠔🤣-🔹芝士年糕($48)外層烤得微脆,一咬落去入面煙煙韌韌😍又熱辣辣,好好味!裡面仲有軟心芝士🧀我勁唔小心滴到啲芝士

🔹十層海膽杯($398)

🔹雲海板上飄($318)

🔹S2特色海膽火焰卷($148)

🔹海膽燒岩蠔($98/一隻)

🔹芝士年糕($48)
外層烤得微脆,一咬落去入面煙煙韌韌😍又熱辣辣,好好味!裡面仲有軟心芝士🧀我勁唔小心滴到啲芝士頭髮同身都有😩

🔹清酒鮑魚雞翼($78/一隻)
入面真係釀左好大隻鮑魚😱完全唔韌,都幾好食👍🏻

🔹楊枝甘露沙拉($98)
其實幾乎全部都係蘋果絲🍎仲有少少芒果同西柚,但食落真係好似楊枝甘露,覺得都幾特別,但$98定價有點高💰

🔹海膽雪糕($68)
我...實在有啲接受唔到海膽變成雪糕😂😂😂
🔺被安排坐係茶水間陰暗位🌚仲要比我見到入面個廚師打左半個鐘機(食雞?)先慢慢準備野食😨然後再打機再整野食,再打機......至少15-20分鐘先上一道菜,餓到💀最後成餐食左2.5小時.....😵
生日