2021-05-25 186 瀏覽
呢間有「全巴黎最好食牛角包」稱號嘅Gontran Cherrier相信好多人聽過🤔即使係平日 佢比錢嗰條隊都會打晒蛇餅🐍 佢啲牛角包更加係一出爐未上到架就會俾人夾唒😰好鬼誇張😳講唔停之前其實已經即場食過一次🤓覺得幾唔錯😋所以今次出開尖沙咀又買咗3款上次未食過嘅返屋企試吓😝Raspberry Cloud Croissant $28講唔停覺得呢一間嘅牛角包啲牛油味一向都唔係好足😬 但係口感確實唔錯所以會想encore🤟🏻 不過今次買返屋企食口感果然影響唔少😭 之前即場食嘅時候係真係會食到牛角包一層層好酥脆嘅酥皮🥐 但係今次takeaway外層已經有啲淋咗🤢 好彩內裏仲係幾鬆軟👅 不過值得讚嘅係面層有微微燒過嘅蛋白霜都幾輕盈👍🏻唔會太甜☘️ 配埋細細粒嗰啲果乾一齊食都幾唔錯嘅😋 Summer Berries Danish $36講唔停今次最鍾意係呢一款😚 冇諗過嗰酥皮買到返屋企竟然仲係幾香脆 有啲驚喜😍 而中間嘅吉士醬又唔會過甜 值得一試🤩Scone $17 + clotted cream $8講唔停覺得個scone都唔錯🤤 濕度啱啱好💦唔會一搣開就碎唒👍🏻 而且都食到淡淡嘅面粉香👅 但略嫌牛

Raspberry Cloud Croissant $28

Summer Berries Danish $36

Scone $17 + clotted cream $8
講唔停覺得個scone都唔錯🤤 濕度啱啱好💦唔會一搣開就碎唒👍🏻 而且都食到淡淡嘅面粉香👅 但略嫌牛油香唔係好出🧈而加配嘅clotted cream都幾幼滑 奶脂味亦都幾濃郁🥰

整體黎講 講唔停覺得呢一間嘅麵包同糕點都幾高質🤩 不過如果要食牛角包 一定一定要即場食🔥 因為質素真係會差得幾遠 會變得好普通🙈