有42年無回港, 上星期六, 9/3, 傍晚行過利東街, 面目全非, 經過小時候的街, 想起兒時同爸爸去波士頓食扒. 第一次帶太太來到, 週六餐廳樓下等位人好多人, 竟然是要派飛等位, 番枱速度好慢, 有些客人等得耐, 好煩躁的不停問派飛姐姐番枱情況, 其實等位在繁忙時間等耐好正常, 唔高興可以自行唔等, 唔應該用差不滿的語氣態度對派飛姐姐, 但是派飛姐姐也溫柔地一一回應. 我同太太看餐牌用英文溝通吃什麼, 出奇地在旁的派飛姐姐用一口流利英語回應我們, 好長細介紹比我們, 沒想到這間傳統老店, 在訓練最前線員工有一手, 非常專業的語言人才. 餐廳樓上的侍應們, 比以前的哥哥一樣年輕, 也對客人有善用心.樓上裝修比以前清潔光亮, 坐位也適舒, 羅宋湯仍然好濃好飮, 比兒時牛枊細件薄了, 質量差了, 但是以一個套餐來說, 有湯小麵包意粉凍飮, $400 兩個扒套餐, 價錢絕對底食, 有小小失望是好好味的免翁牛柳沒有了, 鳥結糖沒有了. 有機㑹, 下次回港, 一定再來.

有機㑹, 下次回港, 一定再來.
2019-03-09
45 分鐘 (堂食)