2022-10-18
二訪韓式扒房貊炙,上次黎食lunch感覺比較輕鬆casual,今次晚刻黎餐廳燈光調得較暗,加上jazz音樂整體幾有氣氛✨我地嗌咗個𝐇𝐎𝐔𝐒𝐄 𝐃𝐑𝐘 𝐀𝐆𝐄 𝐒𝐓𝐄𝐀𝐊套餐 ($680/pp),包咗前菜、海鮮、肉類同主食,呢個價錢食到咁多野性價比真係超高啊🍴..𝐀𝐏𝐏𝐄𝐓𝐈𝐙𝐄𝐑𝐒前菜有季節鮮蝦沙律、生拌泡菜、包飯醬配生菜同傳統前菜,生拌泡菜夠辣夠醒胃🌶.𝐓𝐑𝐄𝐀𝐒𝐔𝐑𝐄 𝐎𝐅 𝐓𝐇𝐄 𝐒𝐄𝐀海鮮分別有泡菜生蠔卷同醬油盛合,泡菜生蠔卷用泡菜同青瓜去中和生蠔嘅微腥感,整體好夾好新鮮🦪 醬油盛合有醬油蝦同醬油鮑魚,兩者都肉質爽彈富醬油香味,真係想餸飯食🤣.𝐌𝐄𝐀𝐓 𝐌𝐎𝐍𝐒𝐓𝐄𝐑𝐒 𝐅𝐄𝐀𝐒𝐓今晚嘅重頭戲就係熟成帶骨肉眼,佢嘅等級係美國prime grade,姐係top 2%嘅牛!熟成咗40日嘅牛扒燒完後,油脂部位會多一層芝士咸香味,成舊肉眼都好重牛肉味同有咬口🥩店員好細心咁幫手切件再逐件燒,客人可以試下唔同嘅熟度,口感味道都會有所唔同😆 食扒配上以白酒做base嘅cocktail Daybreak,個種葡萄韻香真係有feel🍇.𝐊𝐎𝐑𝐄𝐀𝐍 𝐒𝐏𝐄𝐂𝐈𝐀𝐋我地將主食upgrade咗石鍋海
.𝐀𝐏𝐏𝐄𝐓𝐈𝐙𝐄𝐑𝐒
.𝐓𝐑𝐄𝐀𝐒𝐔𝐑𝐄 𝐎𝐅 𝐓𝐇𝐄 𝐒𝐄𝐀
.𝐌𝐄𝐀𝐓 𝐌𝐎𝐍𝐒𝐓𝐄𝐑𝐒 𝐅𝐄𝐀𝐒𝐓
.𝐊𝐎𝐑𝐄𝐀𝐍 𝐒𝐏𝐄𝐂𝐈𝐀𝐋
我地將主食upgrade咗石鍋海鮮飯(+$85),絕對係超值得的!炒飯夠乾身,飯粒分明充滿光澤,配上韓式辣醬、蛋同豐富海鮮料,香口惹味🤪
雖然已經好飽,但梗係要食埋甜品先夠完滿!蜂蜜雪糕同焦糖海鹽雪糕($48)都好soft味道好出,尤其鍾意少見啲嘅蜂蜜雪糕,芳醇香甜🍯🍦