2018-11-09
在九龍塘一所醫院探望朋友及她剛出世的BB, 離開時在醫院附近遇見兒時朋友,為了聚舊便一起晚餐喇!他提議到附近一間餐廳。餐廳佈置懷舊, 燈光柔和,部分天花板鋪上彩色玻璃片, 環境好有氣氛,真配合我們懷缅過去點滴。牆上的照片,係18xx年嘅香港景色,好有歷史價值喔!侍應招呼非常周到, 熱誠招待 ,用心介紹當日美食供參考,真抵讚!我們各自點了一個套餐。羅宋湯,周打魚湯及4片蒜蓉包羅宋湯有小小辣,味濃。周打魚湯餡料豐富,蒜蓉包香口鬆脆, 最愛浸湯食。煎沙鯭魚柳及中蝦($I38)魚的外皮煎得甘香,肉質保存嫩滑,中蝦非常彈牙, 兩樣都醃非常入味,配菜以薯蓉,西蘭花,茄子,粟米仔,紅蘿蔔,切碎青椒及蘑菇,厨師精心配搭,可以食到不同款蔬菜。鐵扒澳洲肉眼扒($168)愛吃牛的友人話鬆軟多汁, 配上醬汁更能味道提升,配菜由切片薯仔 換了薯蓉,其他的都跟我一樣。啫喱鮮菓配雪糕做甜品, 賣相已經相當吸引,真不捨得食,食落又停唔到口! 我們一邊享受一邊細訴當年, 樂也融融!'
牆上的照片,係18xx年嘅香港景色,好有歷史價值喔!
我們各自點了一個套餐。
羅宋湯,周打魚湯及4片蒜蓉包
煎沙鯭魚柳及中蝦($I38)
鐵扒澳洲肉眼扒($168)