2021-09-25 1624 瀏覽
香港地食麵嘅地方多不勝數,但如果要穩一間堅持傳統味道,保證量足料靓,老闆做事亦一絲不苟,而且用心照顧每一位客人,留得住街坊嘅心,又吸引到四方八面嘅人來食麵嘅話,我認為係源興隆。記得第一次入來食麵只不過係路過醫肚,發現唔少食客都係街坊街里,老闆同唔少堂食或者買外賣嘅人客都親切地寒暄。我鍾意食伊麵,但做得好味嘅地方唔多,唔係湯底太油就係麵煮得過腍,源興隆煮嘅伊麵就啱曬我心水,而且湯底又鮮甜無味精味。而家住係西環,時不時都會來食碗麵,每次都搭配唔同嘅料試下唔同味道。豬手燜得夠入味夠腍,牛肚爽口,墨魚鬚頭又彈牙。我亦好欣賞佢地會將蔥花放係瓷羹度,呢種細節足見師傅嘅講究。老闆Mr. So都幾潮,為人親切老實,試過埋單話一蚊唔使找,佢都係要找翻俾我,我又留意到佢對來食麵講國語嘅同學都好有耐性。一間麵店除咗食物水準高,又充滿人情味,真係好難得。
豬手牛肚麵
豬手麵