2022-10-17
踏入十月尾, 天氣涼涼地除左燒野食最岩梗係打邊爐啦! 這餐廳除了邊爐之外仲有烤魚選擇, 但我和友人唔想食麻辣所以最後選擇了清潤的椰子雞煲。 既可美顏又滋補真係一舉兩得😬。椰子湯底是採用三個椰子做湯底, 所以當湯底滾起時, 就算帶上口罩也聞到清香撲鼻的椰子味, 之後倒雞件落鍋再倒轉沙漏計時, 大慨八分鐘左右就可以了享用。 識食第一啖一定試湯底先, 果然清甜又滋潤引唔住飲左半碗先開始食😆, 其雞肉是採用清遠走地雞, 難怪食落肉質嫩滑唔“鞋”口仲好有鮮味😋。 餐廳採用半自助式邊爐, 選好了湯底後可在店內自由選擇飲品及食材。 食物種類都頗多尤其蔬菜類起碼有十種以上, 當然仲有其他丸類、 豆腐類, 肉類。 最估唔到係海鮮類竟然有大蜆, 大蝦仲有蠔都係可以任食😍。質素仲要唔差, 蝦肉大大隻肉質仲要係爽口。 大蜆鮮甜又冇沙真係冇得輸👍🏻。