25/12,約好6個朋友食late breakfast,11:00左右,2個朋友先到,見其中一間有棵假桃花樹嗰邊有位就坐低先,點餐之後同個目測5,60幾歲嘅女侍應講,有幾個朋友過緊嚟,可唔可以安排到座位? 唔到五分鐘個女人就啱啱尋尋拜神唔見雞咁樣畀說話我兩個朋友聽,意思係話我朋友人未到就霸曬佢啲位,真係百思不得其解!5分鐘後,我同另外3位朋友開車到咗,見朋友食緊嗰間moment好多人等位,又見隔離果間一模一樣又叫moment cafe,以為係同一間,反正冇得坐埋一圍所以分開食, 問題又出現,個後生女侍應同我哋講完一番說話我哋都唔知佢噏乜,原來係想我哋4個入去坐室內 迫啲坐3個座位,以心為心假期人多都算啦,心諗食物好食就得啦,兩間餐牌食物不一樣, 都算,照點餐,結果等咗廿分鐘未有嘢食,其中一個朋友胃唔舒服想食啲嘢,坐喺假桃花樹嗰邊嘅朋友知道情況就share啲食物攞去畀佢食,唔舒服嘅朋友食左一啖雞蛋個女侍應就上前制止,唔畀佢繼續食,仲要好大聲語帶諷刺講唔可以帶其他餐廳嘅嘢入去食,我朋友問,乜唔係同一間咩? 佢好惡咁講2間係分開經營嘅,我朋友當刻已經好唔開心!最後, 因為大家好唔開心走人,我
最後, 因為大家好唔開心走人,我埋單,銀包我只有一張一千蚊同2張20蚊,收銀唔肯收1000蚊, 叫我去7仔ok搵辦法找散佢,好奇怪食幾百蚊嘢一千蚊唔肯找續?仲有,拒收流通貨幣屬違法行為,當然如果你懷疑懷有偽鈔可以報警,當一刻我真係嬲到有2個諗法,一係一走了之,一係報警搞佢,但係顧及道義,我只能叫朋友返嚟畀錢!! 話咗請客仲要叫朋友返嚟畀錢,真係好樣衰,大家再嬲多次!
仲有,我哋未食完侍應就收走曬我哋啲餐具,咁樣好冇禮貌,其實唔係第一次幫襯,以前唔覺咁惡劣!
純粹分享不愉快經歷,不過假期咁嘅態度,永冇下次!
2021-12-25
$90 (早餐)