呢間台灣小食店“酥我行”係餓底我近期嘅新寵 !!!岩岩開業兩個月,店鋪細細,行過可能會走漏眼。但係當你聞到佢地炸嘢嘅香氣,你就會即刻覺得口痕痕!!!“酥我行”嘅位置係正佳記甜品,亦即係舊B隔離。佢嘅台式小食種類都多。除左有鹽酥雞呀、脆豬扒之外,蔬菜類就有酥炸本菇、金菇,酥炸四季豆都有。如果平日唔鍾意食菜嘅你,可能會試過番尋味。餓底我其實有重度選擇困難症,一路索住飄黎嘅炸嘢香味,一路內心掙扎要叫邊樣。店主大叔好nice咁介紹左幾款炸物,又講下炸本菇同炸金菇嘅分別。餓底最後揀左小辣香酥棒棒豬 ($30)同埋酥炸本菇($20)試試佢。都幾大兜啵,份量足,好有盤滿砵滿嘅感覺。香酥棒棒豬炸到金黃色嘅豬肉條唔肥唔嚡都幾嫩,炸漿薄。面頭有胡椒粉調味。岩哂食肉獸!酥炸本菇結果一食酥炸本菇,餓底毫無抵抗力之餘上左癮添。本菇炸完仲係好juicy,本菇嘅鮮甜同濃郁香味都keep住。嗯~好正!!!香口炸物果然食唔停,食到最後一粒菇個陣,真係好想encore!!雖然熱辣辣食好香口,但食完無喉嚨乾或者好想飲水。香辣小銀魚、鹽酥雞同埋魷魚鬚下次要食!
呢間台灣小食店“酥我行”係餓底我近期嘅新寵 !!!

“酥我行”嘅位置係正佳記甜品,亦即係舊B隔離。
都幾大兜啵,份量足,好有盤滿砵滿嘅感覺。

香酥棒棒豬

酥炸本菇

香辣小銀魚、鹽酥雞同埋魷魚鬚下次要食!
題外話/補充資料: 餓底碎碎念:如果配埋芥茉醬,飲住啤酒可能會仲正~
2017-02-16