2017-12-11 454 瀏覽
論食雞粥,對面嗰間出名d,但食過味道麻麻。今次試新記實在係無得彈。款式多,味道好,又夠哂抵食!貴妃雞粥每枱都叫,一煲大概有五大件。類似鹽焗雞,配粥不錯。不過雞我覺得鹹左少少,下次會試海鮮類。粥最緊要係夠哂滾,所以特別正。另外,哩到小菜都有好多款,嚟多幾次都唔會悶。涼伴揀左海蜇生腸,雖然細細碟,但食落份量又唔算少。佢個汁做得不錯,應該加左麻油特別香,少少辣同好香蒜味,宵夜食就一流。粥店少不了腸粉。蔥花蝦米腸大大份,夠抵食。腸粉較幼,而且唔會過鞋,一啖一條。蝦米唔會太乾身夠香,蔥花又新鮮又夠多,算係做得不錯。最後唔少得招牌脆皮乳鴿,嚟新記係必食嘅。真係熱辣辣,做得比某些酒樓更要出色。外皮脆,肉質嫩,肉汁香,唔點任何調味料都夠哂味。

貴妃雞粥

海蜇生腸

蔥花蝦米腸

脆皮乳鴿

最後唔少得招牌脆皮乳鴿,嚟新記係必食嘅。
脆皮乳鴿