2025-08-10
野川拉麵|元朗深夜食堂 凍烏冬+甲羅燒邪惡到凌晨!半夜三更喺元朗餓到胃打交?衝「野川拉麵」啦!呢間開到凌晨嘅食堂,唔止拉麵掂,我直接俾佢哋嘅「凍烏冬」同「甲羅燒」圈粉,食完成個人回魂啊!必點!冷感爆燈胡麻醬冷稻庭烏冬夏天熱到溶,一上枱見到碗透心涼嘅「胡麻醬冷稻庭烏冬」即刻醒神!烏冬嗦一聲吸入口,彈牙到好似識跳舞,咬落爽滑唔漿口。精髓係個冰鎮湯底——鰹魚汁清香帶微酸超解膩,仲有啲蟹籽卜卜脆增加口感。最正係撈埋隻溫泉蛋,蛋漿撈住凍烏冬... 哇!深宵食呢個零罪惡感,仲涼透心扉,絕對係元朗夏夜救星!邪惡首選!爆膏甲羅燒重口味人士注意!佢哋嘅「蟹味噌甲羅燒」真係癲嘅~原隻蟹蓋塞滿澎湃蟹膏+蟹肉+鵪鶉蛋,炭火燒到咕嚕咕嚕冒泡,香到隔離枱望過嚟!撈勻撈勻搽上脆卜卜多士,一啖咬落去...濃郁蟹膏鹹香爆炸! 膏感creamy到黐唇,撈埋蛋香同絲絲蟹肉,鮮味衝上腦門!怕膩可以加兩滴青檸汁,但我個人建議:直接沉淪啦,邪惡就邪惡到底! 小貼士:甲羅燒即叫即燒,等15分鐘左右,忍口啦!凍烏冬+甲羅燒一冷一熱夾擊,味覺大滿足
必點!冷感爆燈胡麻醬冷稻庭烏冬
邪惡首選!爆膏甲羅燒
小貼士:
甲羅燒即叫即燒,等15分鐘左右,忍口啦!
凍烏冬+甲羅燒一冷一熱夾擊,味覺大滿足