2021-04-24
元朗美食多,今次嚟呢間喺元朗廣場嘅桂花小幸,主打台式食品,店門口亦都有個位置係專門外賣台式飲料。店裡面環境寬敞,整體內部裝修都好文青,以木色為主,牆上擺放左不同嘅精品,令等餐嘅時候有啲野睇下冇咁悶。首先上菜嘅係小食椒鹽花枝丸($42)同台灣烤香腸($28),花枝丸係以薄粉咁炸,夠熱唔會太厚粉,食落夠味,唯美中不足係香腸冇生蒜伴碟少左份台式腸嘅感覺。之後點左紅燒半筋半腩牛肉麵($64),配台灣麵同埋養生清燉牛肉湯,湯底夠味,有微微藥膳味而唔會太咸,麵質唔錯,唔會煮得太淋,同埋成碗麵都幾足料。至於鹽酥雞扒滷肉飯($76),塊雞扒炸得幾好,唔會似平時街邊淨係食到嘅炸粉雞扒,食落口感算嫩滑;滷肉飯方面就略嫌可再濃味一點,不過料都夠哂餸飯。跟餐加左嘅燉湯都幾有驚喜,夠熱同唔會一陣味精感。餐飲就點左水果鮮果茶同黑糖仙草凍鮮奶,天氣熱黎飲非常清爽,呢到調製嘅飲品大部份都有得比食客揀番自己嘅喜好再揀糖度同冰之類。同埋呢間餐間都可以用佢地係系統用手機落單,非常方便,環境幾好,岩同朋友慢慢坐傾計嘅地方。