2019-08-29
同舊同事聚下,兩個女仔對食同環境都有啲要求,咁岩想食西餐据下扒,見到呢間隔局好grand同埋個餐廳名幾特別,所以就走左去呢間係同事屋企附近新開既西餐廳~一入到去坐,已經好肚餓,都唔想諗食啲咩,就直接點左晚餐套餐。本身我地兩個都想食牛扒不過後尾諗住可以兩份交換試下就點左羊膝同牛柳咁佢就有前菜、沙律、餐湯餐包再上主菜既。佢地好細心留意你食哂邊樣,再上下一道菜,成個過程感覺都好smooth,唔會佢枱都係碟/中間等好耐。首先上既係---松葉蟹沙律。雖然松葉蟹肉唔算好多,但每一啖都食得出係新鮮既蟹肉,沙律菜配上胡麻汁,酸酸甜甜又開胃,岩哂食主菜既前奏。跟住就係---煎日本帶子三文魚籽配海膽慕絲一上菜其實真心驚訝,咁靚食得架?!原來係三文魚籽加煎日本帶子,睇得出餐廳花左心機係擺盤到。帶子完全無雪藏味仲好新鮮!配埋三文魚籽一齊點海膽醬放入口,真係口感大爆發!之後就係是日餐湯及餐包是日餐湯係白湯,難得白湯可以咁足料,有蘑菇、薯仔粒,飲落好香好濃郁。個餐包比一般西餐廳較為特別,因為有蕃茄係入面,絕對唔係一個又淋又無味既普通餐包。Last but not least...主菜!同事點既燒美國頂級牛柳配燒汁
咁佢就有前菜、沙律、餐湯餐包再上主菜既。
首先上既係---松葉蟹沙律。
跟住就係---煎日本帶子三文魚籽配海膽慕絲
一上菜其實真心驚訝,咁靚食得架?!原來係
之後就係是日餐湯及餐包
Last but not least...主菜!
同事點既燒美國頂級牛柳配燒汁
佢叫左牛柳要7成熟,雖然見到表面有少許燶但至少唔會過份熟,生熟程度亦都岩岩好,仲保留到肉汁鮮味烹調配料同擺設都係心機之作!
而我既法式紅酒燴羊膝比我想中大份,羊膝肉軟腍同入味,伴碟既南瓜蓉非常清甜,可以減低對肉既油膩感不過女仔一個人基本上都食唔哂,因為真係好大份!
差啲唔記得左...
最後甜品係黑嘉倫子醬奶凍, 甜甜酸酸解膩一流