2021-08-09 266 瀏覽
呢間餐廳之前有朋友介紹,所以打算去食。明明已經成功book左8月10號中午lunch, 亦都已經收到email confirm, 但前一晚8點幾有個好無禮貌既餐廳員工打黎話lunch time 已經full晒,唔會俾到位我地, 會cancel我個booking, 我問點解咁遲先講,佢賴係openrice既問題,唔認係佢地自己問題,仲要態度勁差,最後講唔掂就發脾氣cut我線!!!!究竟係間餐廳既問題定係個別員工安排失當?佢可以咁無禮貌同客人講野又係咩玩法?最後希望大家唔好有相同既體驗!!!!
呢間餐廳之前有朋友介紹,所以打算去食。

最後希望大家唔好有相同既體驗!!!!
2021-07-14 377 瀏覽
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻早排同同事傾開計,佢哋都好推介呢間位於觀塘嘅黃店所提供嘅lunch set同dinner set,話好抵食,以親民嘅價錢食到好精緻嘅食物咁話喎🤣所以今日放假就同屋企人黎到試下個lunch先!🤤Lunch set其實就淨係包個main course同嘢飲🤣如果想嘅都可以加HK$25加一份是日餐湯同是日沙律😚但由於想食甜品多啲,👧🏻就放棄咗試吓佢哋嘅湯喇🥲✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧ 1)炭燒美國牛橫柳 · 紅汁燒汁 HK$138作為牛魔王嘅👧🏻就梗係揀咗呢個牛橫柳啦🤩職員擺低嘅時候已經好心心眼😍心諗點解百幾蚊都可以有咁靚嘅嘢食🤣主橫柳烤得啱啱好,食落肉質好腍,唔會好硬或者好韌,配埋紅汁燒汁,少少酸酸哋咁,都幾襯,感覺又唔會太膩👍🏼 雖然睇落得兩塊,但慢慢食都夠晒食㗎!而側邊嘅配菜都唔少,👧🏻就比較鍾意佢哋嘅烤薯仔粒🥔😍賣相:🌕🌕🌕🌕🌑😋味道:🌕🌕🌕🌗🌑2)芒果拿破崙芒果拿破崙一上,又係wow聲四起🤩個賣相真係好掂呀!一切開,就聽到啲酥皮被破開嘅聲,好治癒呀!🤪層與層之間嘅吉士唔會太甜,都幾好味🤤配埋芒果同莓,成個甜品酸酸甜甜咁,好好味呀😍😍賣相:🌕🌕🌕🌕🌑😋味
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

1)炭燒美國牛橫柳 · 紅汁燒汁 HK$138

😍賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
😋味道:🌕🌕🌕🌗🌑

2)芒果拿破崙

😍賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑

總括黎講,Bistro La Bon嘅食物好睇又好食🤩百幾蚊要食到咁嘅質素嘅西餐仲可以去邊到搵呀🤤推薦呀!!

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

✨整體評分✨(5分滿分!)
🏠環境:🌕🌕🌕🌗🌑

📍 觀塘巧明街107號國基集團中心4樓1號舖
☎️ 9262 7555
2021-05-01
2021-06-14 482 瀏覽
估唔到西餐廳會有魚生飯食,雖然已經係全場最抵嘅午餐($158),但係我一啲都唔推介,魚生雖然OK,但壽司飯好似未熟咁樣。如果叫牛扒或者其他午餐份量少到一個點,只會有兩舊可以食到,完全唔會飽。如果你真係要來我會建議你飲吓嘢坐戶外就算😂

如果你真係要來我會建議你飲吓嘢坐戶外就算😂
2021-05-28 453 瀏覽
Food taste is above average. The area is spacious and clean. Staff are friendly and professional. I’ll definitely come again and recommend this restaurant to my friends. Well done!!
  • 煎帶子三文魚籽香草醬
  • 三色藜麥芒果牛油果野菜沙律
  • 美國頂級安格斯肉眼
2021-05-06 1504 瀏覽
中午到Bistro La Bon吃午餐🍽️, 位於觀塘巧明街107號國基集團中心4樓1號舖。 餐廳環境唔錯, 梳化位置舒適。 ✨午市套餐叫了三個,珍珠帶子南瓜露筍意大利飯$118、 60度低溫慢煮美國豬柳( 西梅燒汁) $128、 炭燒美國牛橫柳 ( 紅酒燒汁) $138、 是日餐湯$25、 飲品。⭕是日餐湯🥣~ 周打魚湯味道濃郁, 忌廉湯底很creamy, 食到很多鮮甜的蜆肉。⭕60度低溫慢煮美國豬柳🥓( 西梅燒汁)~ 慢煮的肉質應該比普通煮法更鮮嫩, 但我覺得口感可以做得更嫩滑一點。⭕珍珠帶子南瓜露筍意大利飯🥘~ 一上枱已經聞到好香,南瓜露筍味道香甜,飯粒綿軟,口感濕潤, 真珠帶子份量都幾多啊!⭕炭燒美國牛橫柳 🥩( 紅酒燒汁)~ 炭燒七成熟 , 烹調時間剛剛好,肉質粉嫩,但牛橫柳都有很多筋位, 就減分了。⭕飲品☕~ 兩杯熱咖啡香濃美味。午餐都算幾好,如果可以配埋甜品就更加完美。😆

周打魚湯

60度低溫慢煮美國豬柳( 西梅燒汁)

⭕珍珠帶子南瓜露筍意大利飯🥘~ 一上枱已經聞到好香

珍珠帶子南瓜露筍意大利飯

炭燒美國牛橫柳 ( 紅酒燒汁)

⭕飲品☕~ 兩杯熱咖啡香濃美味。

咖啡

午餐都算幾好,如果可以配埋甜品就更加完美。😆

2021-05-04
周打魚湯
珍珠帶子南瓜露筍意大利飯
咖啡
2021-05-05 526 瀏覽
環境幾好,坐得舒服但偏貴,而且性價比偏低叫左set dinner 2份,都要700左右埋單頭盤:黑椒吞拿魚三文魚籽最好食係頭盤,黑椒味好濃夠辣夠香,魚籽增鮮,點上碟一點點不同的醬汁,會有唔同風味然後有周打蜆湯餐湯,都ok幾creamy,配左兩個牛角包仔進入個碟大,食物少嘅環節li個冇乜特別烤牛肉,五成熟失望係比較韌,明明已經係最貴個set,牛味唔算好出,醬汁同燒豬個汁一樣,配料都一樣,係d炒菇,加舊蕃薯溶,調味都一樣豬排就真係唔太好食,好硬好乾身最後甜品好翻d,好味d結論係佢喺區內相同餐廳相比,較貴,而且熟食質素都一般,係環境好,人少,坐得闊d。可能飲酒食生蠔嘅體驗會好過食set dinner
環境幾好,坐得舒服
但偏貴,而且性價比偏低

叫左set dinner 2份,都要700左右埋單

頭盤:黑椒吞拿魚三文魚籽

然後有周打蜆湯餐湯,都ok幾creamy,配左兩個牛角包仔

進入個碟大,食物少嘅環節
li個冇乜特別

烤牛肉,五成熟

豬排就真係唔太好食,好硬好乾身

最後甜品好翻d,好味d

2021-03-30 864 瀏覽
之前都幫襯過一兩次,但似乎食物水準慢慢變得一般般。記得新開張時食完覺得好好食,但最近再去已經冇太大驚喜。味道不過不失,絕對不是難吃,只是同其他餐廳也沒有太大分別。但欣賞午餐除餐湯外亦有沙律,不是二選一,是湯加沙律兩樣都有。對鐘意飲湯又想食多啲蔬菜嘅我就十分開心,唔駛選擇,有齊兩樣😝。今次食咗黑毛豬扒,擺碟已經切開,豬扒都算軟身,不過冇咩特別。反而朋友點的豬仔骨跟飯團🍙幾特別,有啲fusion。另外叫咗士多啤梨窩夫,都ok,如果窩夫可以厚d同脆d就更加好。

2021-03-24
2021-03-18 740 瀏覽
今日lunch time一行三人去咗呢間餐廳食午飯。 上網見到食評評分都幾高😯,諗住試下應該冇事啦。😧 一入到去已經心知不妙, lunch hour 全場坐唔夠七分之一人, 明明openrice好評咁多,點解lunch time都會空空如也嘅呢?😥😥 咁我都不以為意,反正嚟左。我就叫咗個牛扒 佢呢度嘅牛扒自稱安格斯賣$178蚊。😯 我就叫咗三成熟, 上到呢嚟個賣相已經麻麻😱,望落唔多開胃🤮🤮,不過由佢啦,冇理由以貌取扒㗎嘛。🤢🤢 但一切開嗰下已經feel到塊野有幾鞋😓,明明叫咗三成熟,d色水竟然咁樣😨,仲要完全成塊扒冇汁流出嚟,已經知奶嘢。😓😓 有圖有真相,塊扒薄過m記塊豬柳強漢堡扒😩,我真係未試過食一塊咁難食嘅牛扒,仲要畀咁嘅價錢。😓😓呢間餐廳將會永久blacklist👿, service 又麻麻,個個黑口黑面, 埋完單仲話下次lunch有九折,你畀半價我我都唔會再嚟呀🥱🥱

我就叫咗個牛扒 佢呢度嘅牛扒自稱安格斯賣$178蚊。😯

牛扒
2021-03-18
2021-03-09 737 瀏覽
觀塘番工勁多餐廳選擇 今日就試咗apm附近嘅Bistro La Bon, 之前食過幾次 其實好多菜式都唔錯,但新年期間食太多嘢想清啲 就叫咗佢哋沙律食,$98 唔算平 但份量又多又見隔離枱叫咗都擺得幾靚就忍唔住都叫份試下啦!沙律包餐湯同餐飲食完都有飽肚感 個沙律汁酸甜好開胃 非常之唔錯! 想響觀塘有個健康lunch不妨試下!

沙律包餐湯同餐飲
2021-02-24 694 瀏覽
西式廚師發板經理服務態度非常好。餐廳店長額外準備了給小朋友的菜式,一位朋友唔食海鮮,也為她準備冷盤、鮑魚等。特別開胃的我要求微辣意粉,照好味😋仲有獨食一份心太軟 (sorry 冇影相,下次補番)
西式廚師發板
經理服務態度非常好。
餐廳店長額外準備了給小朋友的菜式,
2021-02-24
生日
2020-11-04 1622 瀏覽
【收工要犒賞下自己🏅觀塘精緻五道菜晚餐🍽️】觀塘依邊工廈林立,好少有啲高級餐廳,依間應該係同區入面罕有比較高級既餐廳🍴入面燈光昏暗,氣氛幾浪漫,好啱情侶或者幾個fd子食飯談心💬觀塘番工既朋友如果想歎下就可以考慮下依間餐廳啦😉原本見到佢地promotion星期一至四買一送一,一路食一路覺得半價食咁多好野真係好抵😂食完先知原來淨係主菜買一送一,set係無架🥵不過質素係真係對得起個價錢,每一個course都有水準既😳—《 #日式西京燒銀鱈魚套餐》$328 ⭐⭐⭐⭐⭐上個銀鱈魚個陣其實已經半飽,但係佢依個主菜煮得好出色,飽都仲可以食得哂😘銀鱈魚煎得啱啱好,配西京燒醬有濃濃白味噌嘅味道 而配菜更加睇得出廚師既用心💖除咗顏色搭配得好靚以外,亦唔係普通一撻薯蓉,而係煎香咗既薯餅,上面仲有紫薯蓉同肉乾,非常值得推薦👍🏻依個套餐包咗煙三文魚沙律、頭盤、餐湯加餐包、甜品同飲品,五個course黎講並唔算貴既👅沙律菜值得一讚,好新鮮完全無苦澀味🆒頭盤係磯燒鮑魚配生薑鰻魚汁,質素不過不失👌🏻個湯係薯仔忌廉湯,餐包烘完先上好香🆗甜品係芒果芝士蛋糕,都非常不錯🥭—《 #香烤堡雲酥加拿大豬鞍》$338 ⭐⭐⭐依個加拿
【收工要犒賞下自己🏅觀塘精緻五道菜晚餐🍽️】

《 #日式西京燒銀鱈魚套餐》$328 ⭐⭐⭐⭐⭐
日式西京燒銀鱈魚

《 #香烤堡雲酥加拿大豬鞍》$338 ⭐⭐⭐
依個加拿大豬鞍對於女仔既胃黎講就真係太heavy,食咗咁多道菜之後真係嚇窒咗🤯豬鞍超級厚,有成2-3cm,外層沾滿咗堡雲酥再去烤焗令到表皮有啲脆口,食肉獸一定要叫黎試下😆不過個豬鞍熟成度就有啲唔均勻,有啲地方overcooked比較韌😞但筋位就多肉汁,口感超級好 😀

2020-10-29
日式西京燒銀鱈魚
  • 日式西京燒銀鱈魚套餐
2020-10-26 843 瀏覽
公司附近Farewell 同事揀左呢度,第一次幫襯,午餐黎講價錢當然唔可以同快餐比,但食物質素都ok,我叫左個慢煮豬,好淋好味,而同事就食牛,7成不過不失,呢度地方大傾計唔錯都係一個幾好既選擇。
2020-09-15
2020-10-20 703 瀏覽
發現觀塘好地方,地方舒適,又有大露台,都好方便,地鐵穿過 APM 到巧明街轉右幾個舖上樓就到。我喱隻牛魔王一定叫牛扒啦,嫩滑,掂!估唔到連猪扒都咁高質,不肥而滑,有豬味!原來係由加拿大入口的!市面食豬扒仲厚切而有咁嘅質素,好難得!👍🏼飲方面湯同咖啡都唔錯架!但最最魔鬼係個咸蛋薯條,又香又鬆,忍唔住口,用美國薯仔,送酒絕對一流!而且價錢唔貴,仲有房可以做小型派對!下次一定要試埋D蠔!

飲方面湯同咖啡都唔錯架!

下次一定要試埋D蠔!
  • 咸蛋薯條
2020-07-30 1529 瀏覽
之前係同一樓層食台灣菜,八掛行左過隔離呢間西餐,因為一望入去非常闊落既關係決定搵一次黎試。入到餐廳原來都唔算太大,算係闊落都有privacy既~見餐牌有唔同既discount,如果想食main course買一送一就要留意下時間。我地見每個晚餐set dinner都係150-400蚊不等,又不至於係好貴既西餐(糧尾黎都食到啵!),就叫左set dinner加小食。前菜呢粒煎帶子勁大粒,配三文魚籽同有少少似yogurt既醬,成粒一個人食哂唔洗share好爽。另外既前菜仲有salad同紅湯,salad都正常但菜湯完全係罐頭湯既味道....無影了。黎一盆德國腸真係開心之選,建議有4個人先好叫呢份,真實食落去都幾多,一大份咁。個人覺得白雞肉腸最好味!!!唔好意思呢份清酒煮蜆食哂先影份量不錯都有十粒大蜆左右,蜆都幾飽滿不過有一粒係有沙,不過不失。EEE! 暫時我覺得呢個main course係最好味,一望舊豬鞍好大舊好似好乾咁,你食落好juicy,原來係鎖住哂D肉汁。唔好睇佢得一舊豬肉咁,下面仲有幾舊烤得勁好味既薯仔,炸蘿蔔都好甜唔可以錯過! 本身我唔係太好菠蘿,但呢一圈燒過呢菠蘿好襯呢個豬鞍下

入到餐廳原來都唔算太大,算係闊落都有privacy既~

個人覺得白雞肉腸最好味!!!

唔好意思呢份清酒煮蜆食哂先影

下次會再食呢份。

牛扒今次就真係無豬鞍咁出色,有D乾....配菜係同頭先既set dinner差唔多既,唔太推薦。

原本我好期待呢個香煎鵝肝飯,鵝肝都好正常多油同香口,但個飯真係太咸了,好似落得太多鹽。另外入面有好多菇,如果無咁咸呢個應該會好食。

心太軟好ok,食完咁多野都仲可以食得落,可以一試,藍色雪糕一般,似普通雲尼拿雪糕。
2020-06-26
2020-07-28 891 瀏覽
係觀塘工廈黎講,呢間餐廳有啲overpriced。呢度啲生蠔🦪每只$40起,同apm 一田入面嘅Black pearl 差唔多⋯⋯我哋只係一人叫左一只南非蠔試吓。第一樣叫左清酒煮蜆,啲蜆都幾新鮮,之後叫左鵝肝Risotto 同燒豬手。兩個main course 份量都幾大, Risotto幾好味,但豬手有啲冧,再脆D會好啲。埋單兩個人共兩只蠔、一個appetizer及二個main courses 盛惠接近$900,有啲貴(工廈黎講)。
  • 香煎法國鵝肝伴黑松露菌燴飯