2023-09-30
食Omakase梗係想食鮮味食材。聽人推介呢間壽之乃 Suzuno主打季節食材,師傅係堅尼地城做左九年,剛搬來跑馬場十個月,已經儲到好大班食客。今晚都差唔多Full House。師傅style都幾熱情、友善,同食客好多交流,成個vibe好leisure & 愉快。1️⃣前菜💖夏の主題宮崎雜蟹:先炸後煮,甜味濃,蟹身完整,脆卜卜沖繩海草:酸咪咪好開胃,感覺嫩滑湯葉卷(京都腐皮卷)、八番卷:包住淮山漬物,小清新💖秋の主題燒秋刀魚配菇菌湯:秋刀魚味道非常突出,香濃魚香味。配上多種菇菌類如金菇、松茸菇等,令湯品更加鹹鮮,再以新鮮柚子的清新感取回平衡。季節食材2️⃣季節刺身💖平目魚刺身:肉質厚實彈牙,好有質感。另外配多一塊緣邊位,兩個幾唔同的風味,特別爽及有油香。酸汁由蘿蔔蓉同當造的愛媛縣醋橘調整成。醮酸汁再加紫蘇花,令味道更有風味💖天草縞鰺刺身:都幾特別,睇落似足油甘魚,食落完全兩回事。池魚科肉身實淨、爽滑,魚油味濃郁,好香👍🏻💖富山縣白海老:夏日限定,剛好最後一晚可以食到喇😆啖啖蝦肉,膠質感重,就咁食已經好鮮甜🟡Bonus小食: 師傳準備左每人六大塊炸沙甸魚BB乾,口感近似食緊薯片咁,薄片香脆,重油
[夕食Menu $1880]
1️⃣前菜
💖夏の主題
宮崎雜蟹:先炸後煮,甜味濃,蟹身完整,脆卜卜
沖繩海草:酸咪咪好開胃,感覺嫩滑
湯葉卷(京都腐皮卷)、八番卷:包住淮山漬物,小清新
💖秋の主題
燒秋刀魚配菇菌湯:
季節食材
2️⃣季節刺身
💖平目魚刺身:
💖天草縞鰺刺身:
💖富山縣白海老:
🟡Bonus小食:
師傳準備左每人六大塊炸沙甸魚BB乾,口感近似食緊薯片咁,薄片香脆,重油香,係刺身同刺身中間一間場,過足口癮😋
💖餐廳Signature:
由而家9月到冬季都當造的北海道水八爪魚肉🫶🏻淡淡的八爪魚味湧出,甜味。因為新鮮,纖維未受破壞,肉身更加嫩滑。
另一味的八爪魚吸盤爽脆,師傳選上1-1.5KG尺寸左右;第一次食到咁樣口感的八爪魚,好得意。醬汁有生磨同醬海漬wasabi兩款口味,可以放係吸盤洞內食,幾有趣
💖貝殼兩味:佐賀赤貝 + 白見貝(象拔蚌):
超級爽甜、新鮮,貝味濃郁,肉身緊緻👍🏻
簡單醮鹽提鮮,而唔會好似醬油咁搶味
😱師傳超豪爽,因為唔夠彈牙新鮮,直接好有型咁將6隻赤貝掉入垃圾筒,睇到大家呆左😂
💖青檸三文魚(根籽)籽伴蘿蔔蓉:
新鮮拆出,人手逐粒篩選好多功夫,食感彈牙Juicy😍不同一般醃製三文魚籽的死咸味,係由內到外、每粒破籽而出的鮮甜香味,滲落底層蘿蔔中,Oiishi!!!
3️⃣季節料理兩品
💖愛知縣蒸蜆:
食材新鮮大隻,蜆肉飽滿,肉質嫩滑,清酒幾滴足矣
💖富山鄉土料理:炸白海老丸
約40隻蝦仔,配搭京都青椒仔。蝦球分開蛋白蛋黃打發製作,加入沙律油,再後製調味。食落空氣感重,彈牙,係令人滿足的炸物
4️⃣壽司十選❤️大愛,好出色!
1)金目鯛:
燙過逼出魚油香,肉質緊緻,魚肉甜香濃郁
2)關鯖:
全日本只有大分縣出產,肉質紮實、富有彈性,越嚼味道愈顯濃郁
3)帆立貝:
青森出品,口感綿滑,入口即溶🤤
4)秋刀魚:
來自北海道,以薑蔥提鮮,鮮甜滑溜,超易入口,就算本身我唔特別好的人,都食得出啲食材真係好得🫣
5)墨魚BB(3星期至1個月):
佐賀出產,一件壽司=一隻墨魚BB; 以紫蘇葉調味,好香好煙韌
6)甘海老:
北海道,三隻蝦一口過轟落去😱口感澎湃正到爆!!!
7)蛇腹大拖羅:
係大拖羅中紋理最靚的地方😋慢慢咀嚼,肥美有咬口。簡單加鹽提升層次,極緻享受~
8)吞拿魚醬油漬:
油脂冇咁多,魚味相對突出。又係另一風味
9)海膽手卷:
產自北海道根室市,鲜香四溢,好Creamy😍鮮味爆發
10)驚喜海鮮太卷:
師傳問齊每位食客成晚最鐘意咩食材,然後整做個大集匯!😍😍😍
呢個卷物材料多到包都包唔晒,
食感爆發,有象拔蚌、海膽、帆立貝、拖羅、甘海老......越嚼味道愈顯濃郁,口感同味道非常豐富,師傅仲送多舊俾我呢個幸運兒🥰竟然有幸驚喜大滿足兩次!
5️⃣麵豉湯
是日晚餐接近尾聲,飲番碗暖笠笠、甜味特濃的麵豉湯暖下個胃先
6️⃣甜品
富良野赤密瓜:好甜,清新感覺
自家製蒸南瓜慕絲布甸:面頭的焦糖同細滑的南瓜慕絲味道好夾,是完美的結束
總括來說,以呢餐師傅的款待、食材的質素同味道而言都係超值😛唔怪得佢有咁多回頭客~