2017-04-16 156 瀏覽
我曾經喺宏天廣場工作左接近三年嘅時間,都冇發現呢幢高銀金融國際中心嘅建設同存在!近日約返舊同事食飯,佢哋建議黎呢度開餐,我先知道原來宏天附近已經唔再係餐廳嘅沙漠😂上Google搜索左一下,發現原來高銀係一棟於2016年底先落成嘅高級商廈,唔怪之得入面咁新淨、設計咁簡潔時尚啦。不過可能因為啱啱起好、而我哋又八點幾先去到嘅關係,整棟大廈同附近嘅感覺都比較冷清。雖然附近咁冷清,但餐廳嘅侍應就非常熱情有禮貌,而且成晚都招呼好好,keep住添茶加水,又會幫手片走火鍋面頭啲油,超讚的餐廳環境係一流的,座位同座位之間非常闊落,而且以卡位為主,私隱度高;如果一大班人,仲有啲自成一角嘅房間,唔使怕嘈親其他食客!講返食物,我哋係睇住iPad落單的,high-tech又環保。食物選擇唔算超級多,但絕對係質素取勝。我哋揀咗招牌鴛鴦鍋,一邊係香茜皮蛋,一邊係沙嗲。香茜皮蛋嗰邊清清地但又唔會淡而無味,而沙嗲嗰邊就好濃味,略嫌佢蓋過咗食材嘅鮮味。打邊爐當然唔少得肥牛啦,我哋要咗手切肥牛同牛粒,兩款都有濃郁嘅牛味,好正!牛粒唔會切得太大粒,淥一陣就食得,而且肉質有咬口得黎又冇乜筋位,唔會咬來咬去都係渣!手切肥牛脂肪唔

招牌鴛鴦鍋
甘香肥牛粒
金牌手切肥牛
手切肥牛脂肪唔算多,但口感柔軟牛肉味濃;而且呢碟肥牛切得厚薄適中,唔會太薄欠缺口感,又唔會太厚要煮到件牛肉老哂硬哂先食得!呢碟牛肉目測雖然唔係好多,但因為有返咁上下厚度嘅關係,食到尾竟然差啲食唔哂!(侍應話叫第二碟牛肉有半價,可惜我哋實在食唔落。)
招牌四寶丸
呢度嘅丸類都好值得食,係廚師自家手打的,每款都爽口彈牙,咬落唔會好似咬緊一舊粉團咁樣,而且啲丸都幾夠味,唔點任何調味料都好好食。
珊瑚蚌、桂花蚌
食咗咁多肉類當然要叫番啲海鮮,我哋揀咗珊瑚蚌同埋桂花蚌。兩款都好新鮮,淥幾十秒就食得,口感鮮嫩爽脆,點小小XO醬食非常滋味
炸千層腐皮
炸千層腐皮係必食推介!我一向鐘意食豆製品,呢幾舊金磗即叫即炸,上枱熱辣辣;點醬料食又得,淥一陣先食又得,兩種食法都好味!
響鈴
另一至愛響鈴當然不能缺少,一碟八件,件件都好鬆化,淥落沙爹湯度十零秒,吸收湯鍋嘅精華,好好食,一人兩件真係唔夠喉
巧手韭菜餃
韮菜餃一碟八隻,隻隻都好足料飽滿。不過我實在太飽無試到。
粟米、金菇
食到尾點都要叫小小蔬菜,粟米鮮甜爽口,而且大大碟,份量慷慨。我平時是不太喜歡金菇的,總係覺得好韌好難吞,但呢度啲金茹很嫰滑,唔覺唔覺我竟然食左一大半
稻庭烏冬
其實已經超飽,不過見menu有稻庭烏冬又忍唔住叫左一份,原來一份都頗多的。稻庭烏冬係烏冬界嘅貴族份子,比一般烏冬幼滑,而且掛湯力強。我地將烏冬放落煮完咁多美食嘅湯鍋,滑溜嘅烏冬盡吸又濃又鮮的湯汁,將我胃納最後嘅空間都填滿左!

今晚真係食得好飽好滿足
2017-04-11